Constipația cronică poate crește riscul de Alzheimer și demență

Constipația cronică a fost de-a lungul anilor corelată inflamației cronice, care poate crește riscul afecțiunilor mentale precum anxietatea și depresia.
  • Publicat:
Constipația cronică poate crește riscul de Alzheimer și demență
Foto: envato

Potrivit unui studiu publicat în mai 2018 în jurnalul Medicine, la nivel global, 16% din populație se confruntă cu constipația. Constipația este definită ca mai puțin de trei scaune pe săptămână sau prezența unui scaun tare, uscat și dificil de eliminat. Constipația cronică a fost de-a lungul anilor corelată inflamației cronice, care poate crește riscul afecțiunilor mentale precum anxietatea și depresia.

Deși par să nu aibă nimic în comun, un tract gastrointestinal sănătos poate avea un impact semnificativ asupra capacității pe termen lung de a gândi, învăța, rezolva probleme, lua decizii, fii atent și reaminti lucruri importante, sugerează un nou studiu. Astfel, studiul publicat în Alzheimer’s Association International Conference in Amsterdam arată un risc crescut cu 73% a declinului cognitiv.

Rezultatele studiului privind sănătatea creierului și constipația cronică

Sistemele organismului sunt toate interconectate. Atunci când unul dintre ele nu funcționează corespunzător, impactează și celelalte sisteme și ne putem confrunta cu o avalanșă de consecințe.

În acest studiu, cercetătorii au încercat să se apropie de terapiile și soluțiile care pot reduce riscul de Alzheimer și demență și au descoperit că participanții la studiu care se confruntau cu constipația, aveau și un deficit în funcția cognitivă. Cu alte cuvinte, constipația cronică poate îmbătrâni creierul cu până la 3 ani și poate crește riscul de declin cognitiv cu până la 73%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân