Cea mai bună băutură pentru persoanele care suferă de alergii sau inflamaţii

De peste 3000 de ani, ceaiul a fost folosit ca băutură medicinală. Ultimele studii arată că un tip special de ceai, oolong, ar putea avea beneficii uimitoare asupra alergiilor care duc la apariţia eczemelor şi a altor afecţiuni ale pielii.
Cea mai bună băutură pentru persoanele care suferă de alergii sau inflamaţii

De peste 3000 de ani, ceaiul a fost folosit ca băutură medicinală. Ultimele studii arată că un tip special de ceai, oolong, ar putea avea beneficii uimitoare asupra alergiilor care duc la apariţia eczemelor şi a altor afecţiuni ale pielii. 

Ceaiul oolong este obţinut din frunze parţial fermentate care îi conferă o aromă aparte, care îl diferenţiază atât de ceaiul verde, cât şi de cel negru. Ceaiul oolong originar din China este fermentat pentru o perioadă mai lungă decât cel Formosa (care provine din Taiwan).

Frunzele de ceai proaspete conţin cantităţi ridicate de catehine, pe care procesul oxidarea le reduce. Ceaiul oolong are niveluri moderate de catechine, având o rată de oxidare de 10-70%. Catechinele sunt foarte importante şi pentru reducerea nivelului de colesterol şi pentru sănătatea sistemului cardiovascular în general (facilitează dilatarea vaselor de sânge).

Ultimele studii arată că tipul de catechine care se găsesc în ceaiul oolong au reuşit să inhibe reacţiile alergice în cazul cobailor şi sunt mult mai puternice decât cele care se găsesc în ceaiul verde. Într-un studiu clinic efectuat în Japonia, persoane care sufereau de eczeme sau alte alergii care nu au putut fi ameliorate prin medicaţie au consumat ceai oolong timp de şase luni. În intervalul în care au consumat acest tip de ceai, majoritatea subiecţilor au înregistrat îmbunătăţiri semnificative ale eczemei într-o lună, primele beneficii fiind observabile şi după o săptămână sau două.

Cum se bea ceaiul oolong?

Cantitatea recomandată este de 10 grame de frunze de ceai, echivalentul a trei linguriţe de frunze uscate. Efecte maxime se pot obţine doar dacă se folosesc frunze de ceai, în forma lor naturală. Ceaiul se infuzează în apă fierbinte. Apa folosită la infuzie trebuie să aibă între 73 şi 76 grade Celsius (nu utilizaţi apa la temperatura de fierbere!). Temperaturile mai înalte fac ceaiul mai amar. Infuzarea trebuie sa dureze intre 2 si 4 minute. Studiul realizat de cercetătorii japonezi recomandă consumul a 4 ceşti de ceai oolong pe zi.

Pentru a reduce cantitatea de cafeină din ceai, infuzaţi frunzele de ceai în apă doar timp de 30 de secunde, apoi aruncaţi apa. Adăugaţi apoi apă proaspătă şi fierbeţi timp de 5 minute. Cea mai mare parte din cafeină va fi extrasă în apă folosită îniţial. Cea mai mare parte din catechine va rămâne în ceai.