Cardiologii au mărturisit: acel 1 aliment pe care nu îl mănâncă niciodată (sau rar)

Cârnați, friptură, gogoși, bacon și pui prăjit. Iată de ce experții în afecțiunile inimii evită aceste alimente.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cardiologii au mărturisit: acel 1 aliment pe care nu îl mănâncă niciodată (sau rar)
Envato

Cârnați, friptură, gogoși, bacon și pui prăjit. Iată de ce experții în afecțiunile inimii evită aceste alimente.

Cei mai mulți dintre noi suntem conștienți că anumite obiceiuri sunt profund dăunătoare pentru buna funcționare a inimilor noastre. Fumat? Uită de asta. Un stil de viață sedentar – da, asta îți va dăuna în cele din urmă.

Însă, într-o cultură alimentară care ia amploare din ce în ce mai mult, paradoxal devenim din ce în ce mai confuzi atunci când trebuie să împărțim alimentele pe care le consumăm în „bune” și „rele”.

Dieta keto, de exemplu, încurajează consumul de grăsimi, cum ar fi bacon-ul. Și, totuși, oricât de mult te-ar ajuta să slăbești, prea multă grăsime, zilnic, nu are un efect prea grozav asupra sănătății tale.

Dacă mănânci având în minte în primul rând sănătatea inimii tale (și ar trebui să facem asta cu toții, măcar într-o oarecare măsură!), poți ține cont de recomandările privind dieta și stilul de viață ale Asociației Americane a Inimii (American Heart Association).

Sau, dacă vrei cu adevărat să iei măsuri vitale, poți începe prin a descoperi ce alimente evită cardiologii în 99% din timp.

Deși niciunul dintre aceste alimente nu te va ucide dacă este consumat din când în când, cardiologii mărturisesc că acestea sunt alimentele pe care ei nu le consumă niciodată, sau oricum foarte rar:

Ficat simplu sau preparat sub diverse forme

Dr. Eleanor Levin, cardiolog la Universitatea Stanford a declarat că nu mănâncă niciodată ficat.

„Ficatul este o carne roșie extrem de bogată în grăsimi”, spune Levin.

„În general, evit carnea roșie pentru că este foarte bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans (grăsimi artificiale) și, pe lângă faptul că sunt dăunătoare pentru inimă, grăsimile saturate pot provoca osteoporoza. Ficatul este dăunător pentru că el este și organul care filtrează toxinele, așa că orice fel de toxine se pot regăsi în ficat. Când eram copil obișnuiam să mănânc ficat dar, de când am devenit cardiolog, nu am mai mâncat .”

Cârnați la micul dejun

Trist, dar adevărat: Elizabeth Klodas, medic cardiolog din Minneapolis, a declarat că evită cu orice preț clasicii cârnați de la micul dejun.

„Bogați în sodiu (care crește nivelul tensiunii arterială) și o sursă bogată de grăsimi saturate, consumul de cârnați duce la creșterea valorilor colesterolului”, a explicat Klodas.

„În plus, pentru că dimineața avem atât de mult spațiu în stomac, alimentele precum cârnații consumați la micul dejun pot înlocui alte produse mult mai benefice pentru sănătate.”

Klodas a adăugat că toate cărnurile procesate, inclusiv cârnații, șunca și slănina, au fost clasificate drept cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătății.

Margarină

Dacă încă mănânci acest tip de unt fals, este timpul să te oprești, pentru că margarina este pur și simplu dăunătoare pentru tine.

„Margarina pare o idee grozavă în teorie, dar se dovedește a fi la fel de rea precum untul”, a spus Harmony Reynold, cardiolog la NYU Langone Health.

„Studiile au demonstrat că, cu fiecare lingură de margarină pe zi, oamenii au avut cu 6% mai multe șanse de a muri în cei 16 ani cât au durat cercetările. Uleiul de măsline este mai bun, iar fiecare lingură de ulei de măsline a fost asociată cu un risc de deces cu 4% mai mic. Le spun mereu pacienților mei să folosească ulei de măsline ori de câte ori este posibil, chiar și pentru a găti ouă sau pâine prăjită. Când trebuie neapărat să folosiți unt, măcar folosiți mai puțin unt și completați cu ulei de măsline.”

Friptură

Cu părere de rău pentru iubitorii de friptură, acesta este un alt aliment pe care probabil ar trebui să îl eviți în cele mai multe cazuri.

„Evit carnea roșie cu adevărat grasă, cum ar fi friptura marmorată, pentru că este foarte bogată în grăsimi saturate”, a spus dr. Leonard Lilly, șeful secției de cardiologie de la Brigham and Women’s Faulkner Hospital.

„Studiile clinice au demonstrat că consumul de grăsimi saturate este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cancer și diabet”, a susținut Lilly.

Doctorul Leonard Lilly a mărturisit că, totuși, este vinovat de consumul ocazional de friptură.

„Data viitoare când prepari micul dejun, schimbă cele două felii de bacon cu două felii de avocado. Inima ta îți va mulțumi.” a declarat cardiolog Francoise Marvel.

Pe lista cardiologilor cu produse alimentare pe care nu le consumă sau le consumă cât de rar pot, se regăsesc și:

  • bacon-ul (grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului, în timp ce cantitatea mare de sare folosită în prepararea bacon-ului duce la creșterea tensiunii arterială și favorizează retenția de lichide);
  • puiul prăjit (încearcă să consumi cât mai rar orice produs alimentar prăjit, crește riscul afecțiunilor cardiovasculare și riscul accidentelor vasculare cerebrale – înlocuiește-l cu puiul la cuptor sau pe grătar);
  • gogoși (prăjite în ulei, acestea conțin grăsimi trans care cresc nivelul colesterolului și al zahărului din sânge, contribuind la diabetul de tip 2).

Dacă mănânci din când în când unul dintre alimentele menționate (știm cât de greu este să te abții de la o goagoașă!) vei fi bine. Dar încearcă să le eviți cât poți de mult, conform recomandărilor cardiologilor.

Citește și: Care este tipul de zahăr ce îți îmbolnăvește inima, conform cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân