Când se pun talonete la copii – iată recomandarea unui medic ortoped

Care este cea mai bună încălţăminte pentru copilul care abia începe să meargă? La ce ajută mersul deculţ? Când se vor folosi talonete pentru copii?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Când se pun talonete la copii - iată recomandarea unui medic ortoped
Dr. Tarek Nazer, ortoped - ”Când se pun talonete la copii”, foto arhiva


Proaspeţii părinţi au tone de griji în ceea ce priveşte bebeluşii şi copiii mici. Multe dintre ele sunt legate de mers şi de încălţăminte potrivită. Am aflat amănunte preţioase de la dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică.

CSÎD: Ce tip de încălţăminte recomandaţi pentru bebeluşi şi copiii mici?
Dr. Tarek Nazer:
Cea mai bună încălţăminte trebuie să mimeze mersul desculţ. Trebuie să fie uşoară şi cu talpa flexibilă şi să nu ţină glezna. Poate să fie oricât de înaltă, în special în timpul sezonului rece. Ajută acest detaliu să nu intre noroiul sau zăpada.

CSÎD: Ce tip de încălţăminte le putem da în sezonul cald?
Dr. Tarek Nazer:
Vara, lăsaţi copilul desculţ, să simtă cu toată talpa podeaua şi să înveţe să-şi folosească degetele pentru echilibru! Puteţi pune cel mult ciorapi anti-alunecare sau papuci cu talpa din piele moale.

Lăsaţi-le glezna liberă copiilor, doar aşa îşi dezvoltă mobilitatea.

CSÎD: De ce nu se recomandă încălţămintea rigidă?
Dr. Tarek Nazer:
Dacă încălţăm copilul cu papuci rigizi care imobilizează glezna e ca şi cum punem picioarele copilului în ghips. Picioarele au nevoie de mobilitate completă, pentru ca cel mic să înveţe mersul şi să se dezvolte corect.

Talonetele, utile atunci când un picior e mai scurt

CSÎD: La ce ajută talonetele?
Dr. Tarek Nazer
: La noi pe lângă recuperare medicală, unii specialişti recomandă şi talonete personalizate. Rolul talonetei adevărate care se pune sub călcâi este recomandat copiilor cu reale probleme ortopedice şi aici mă refer la cei care au un membru mai scurt decât celălalt. Rolul talonetei este să ridice piciorul mai scurt cu 1 până la 3 centimetri ca să egalizeze membrele inferioare pentru a nu se produce diformităţi ale coloanei şi bazinului.
CSÎD: Şi totuşi, cum putem stimula mersul corect al copilului mic?
Dr. Tarek Nazer:
Nu uitaţi să mergeţi cât mai mult timp desculţi, pe iarbă, pe pământ sau pe nisip!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: