Campania “Batranete frumoasa” strange fonduri pentru varstnicii singuri

„Voluntari - Ambasadori ai schimbarii”, proiect initiat si implementat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei inca din anul 2006, vine in intampinarea catorva dintre problemele tipice varstei a treia - singuratatea, izolarea, grijile materiale.
  • Publicat:
Campania “Batranete frumoasa” strange fonduri pentru varstnicii singuri
Campania “Batranete frumoasa” strange fonduri pentru varstnicii singuri

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in parteneriat cu Fundatia Vodafone Romania lanseaza campania „Batranete frumoasa”, prima campanie nationala de strangere de fonduri in beneficiul varstnicilor si prima initiativa de amploare care isi propune sa sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile seniorilor.

Avand in vedere ca doar 30% dintre batranii peste 75 de ani sunt ingrijiti de familie iar restul de 70% au nevoie de ajutor din partea comunitatii, campania isi doreste sa le ofere persoanelor in varsta o batranete cat mai placuta.

Banii stransi din donatii vor sprijini proiectul „Voluntari – Ambasadori ai schimbarii”, un proiect de voluntariat si sprijin financiar pentru batranii singuri, izolati in propriile domicilii sau in centre de batrani din toata tara. Donatiile se pot face prin sms la numarul 874 (2 euro per sms) in perioada 15 iulie – 30 septembrie sau online pe www.fpmr.ro. Numarul este valabil in retelele Vodafone, Orange si Cosmote.

„Voluntari – Ambasadori ai schimbarii”
, proiect initiat si implementat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei inca din anul 2006, vine in intampinarea catorva dintre problemele tipice varstei a treia – singuratatea, izolarea, grijile materiale.

Voluntarii petrec alaturi de varstnici cateva ore pe saptamana, plimbandu-se, mergand la teatru si la muzee, citind, discutand, invatand unii de la ceilalti.

Varstnicii greu deplasabili sunt ajutati la cumparaturi si cu plata facturilor, sunt insotiti la medic si la farmacie.

La centre de ingrijire si asistenta, centre de zi si cluburi ale seniorilor, voluntarii si seniorii organizeaza concursuri de sah, citesc presa, isi serbeaza impreuna zilele de nastere, invata limbi straine si navigheaza pe internet sau pur si simplu deapana amintiri si isi impartasesc povesti si experiente de viata. In baza unui plan individualizat de interventie, varstnicii inclusi in proiect – persoane singure cu venituri sub pensia medie pe tara – primesc lunar sprijin financiar.

„Batranetea nu este o boala rusinoasa care se poate intampla numai altora. Batranetea poate fi frumoasa, iar varstnicii pot continua sa se bucure de viata daca ii tratam cu respect, daca ii ajutam sa se simta integrati in societate, activi si pretuiti.”, Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei.

„Sustinem campania Batranete frumoasa in continuarea eforturilor pe care Fundatia Vodafone le depune de aproape doi ani, de a aduce siguranta, linistea si demnitatea in casele persoanelor varstnice care traiesc izolate. Singuratatea este infinit de grea omeneste, indiferent de varsta. De aceea, ne dorim ca aceasta prima initiativa nationala in beneficiul varstnicilor sa arate intregii comunitati ca solutia este la indemana fiecaruia dintre noi”, a spus Liliana Solomon, Presedinta Fundatiei Vodafone Romania.

In perioada octombrie 2009 – octombrie 2010, 1.500 de varstnici vor beneficia de asistenta voluntarilor Vodafone si de fondurile stranse in urma campaniei “Batranete frumoasa”.

Daca vrei si tu sa contribui la ajutorarea batranilor singuri, poti face o donatie prin sms la numarul 874. Un sms valoreaza 2 euro.

1 sms asigura masa zilnica a unui batran, cu 2 sms sustineti un batran la centrele noastre de zi comunitare timp de o luna, cu 10 sms vei alina o zi de singuratate din viata unui varstnic, trimitandu-l in excursie alaturi de alti varstnici, tineri voluntari si copii, cu echivalentul a 15 sms – voluntarii tineri care ii asista pe batrani la domiciliu sau in centre de batrani – pot cumpara medicamentele de care un varstnic are nevoie timp de o luna, iar cu echivalentul a 10 sms, prin intermediul voluntarilor FPMR poate plati utilitatile unui varstnic aflat intr-o situatie deosebit de grava/ de criza.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân