Cafeaua, savurată în viitor şi în spaţiu!

Această maşină espresso cu capsule "extraterestre" reprezintă fructul unei colaborări între Argotec, o companie italiană de inginerie specializată în conceperea de sisteme aeronautice şi în prepararea de alimente care pot fi consumate în spaţiu, şi Lavazza, un brand italian de cafea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cafeaua, savurată în viitor şi în spaţiu!

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vor putea în curând să descopere savoarea cafelei italiene în spaţiu, graţie unei maşini de espresso, concepută special pentru a surmonta dificultăţile generate de funcţionarea în condiţii de imponderabilitate, informează AFP. citat de Mediafax.

ISSpresso, o maşină de aproximativ 20 de kilograme, va fi lansată spre ISS duminică, în acelaşi timp cu o astronaută italiană care lucrează pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Samantha Cristoforetti, au anunţat creatorii săi.

Această maşină espresso cu capsule „extraterestre” reprezintă fructul unei colaborări între Argotec, o companie italiană de inginerie specializată în conceperea de sisteme aeronautice şi în prepararea de alimente care pot fi consumate în spaţiu, şi Lavazza, un brand italian de cafea.

În vârstă de 37 de ani, Samantha Cristoforetti „va fi nu doar prima astronaută italiană care va ajunge în spaţiu, dar şi primul astronaut din istoria cuceririi spaţiale care va savura un espresso italian autentic pe orbită”, au declarat cele două companii într-un comunicat comun.

„ISSpresso reprezintă o provocare tehnologică, în conformitate cu caietul de sarcini tehnice şi cu măsurile de securitate ultra stricte pe care Agenţia spaţială italiană ni le-a impus”, a declarat David Avino, directorul general al Argotec.

Inginerii italieni au fost nevoiţi să învingă dificultăţile generate de principiile de fizică şi mecanică a fluidelor, care sunt foarte diferite în spaţiu faţă de cele de pe Terra.

Samantha Cristoforetti, care este şi căpitan în Forţele Aeriene italiene, va pleca spre ISS la bordul unei capsule Soyuz, ce va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Un american, Terry Virts, şi un rus, Anton Şkaplerov, completează acel echipaj de astronauţi.

Ei se vor întâlni la bordul ISS cu ceilalţi trei astronauţi prezenţi pe avanpostul orbital, americanul Barry Wilmore şi ruşii Alexandr Samokutiaiev şi Elena Serova.

Samantha Cristoforetti, Tery Virts şi Anton Şkaplerov vor rămâne pe ISS până în mai 2015. Barry Wilmore, Alexandr Samokutiaiev şi Elena Serova, ajunşi la bordul ISS pe 25 septembrie, vor reveni pe Terra la începutul lunii martie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”