Bilingvismul ne face mai deştepţi

Noi studii indică faptul că bilingvismul ne face mai deştepţi, având efect asupra creierului, îmbunătăţind capacitatăţile cognitive şi protejându-ne împotriva demenţei produse de îmbătrânire.
  • Publicat:
Bilingvismul ne face mai deştepţi

Există numeroase dovezi care atestă faptul că, în cazul creierului unei persoane bilingve, ambele sisteme lingvistice rămân active chiar şi atunci când este utilizată doar una dintre limbi, uneori creându-se astfel situaţii în care sistemele se blochează unul pe altul.

Acum, cercetătorii au descoperit că acest proces, mult timp considerat un handicap pentru capacităţile de învăţare, este, de fapt, o binecuvântare. El forţează creierul să rezolve conflictul intern, antrenând mintea şi stimulând procesele cognitive.

Diferenţa dintre cei care vorbesc mai multe limbi şi cei care cunosc doar o limbă ar putea sta în capacitatea mai crescută a celor dintâi de a monitoriza mediul. Cei care vorbesc mai multe limbi sunt nevoiţi să schimbe limba pe care o vorbesc în funcţie de persoanele cărora li se adresează. Asta înseamnă că ei percep mai bine schimbările din jur. Specialiştii subliniază că fenomenul seamănă cu modul în care monitorizăm împrejurimile atunci când suntem la volan.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân