Băieții obezi, viitorii bărbați infertili. Cum se schimbă calitatea spermei din cauza obezității

Cercetătorii susțin că băieții obezi se pot confrunta cu un risc crescut de infertilitate odată ce ajung la vârstă adultă.
  • Publicat:
Băieții obezi, viitorii bărbați infertili. Cum se schimbă calitatea spermei din cauza obezității
Foto: envato

Cercetătorii susțin că băieții obezi se pot confrunta cu un risc crescut de infertilitate odată ce ajung la vârstă adultă. Specialiștii susțin că obezitatea poate duce la atrofierea testiculară, ceea ce afectează cantitatea de spermatozoizi. Cercetătorii italieni susțin în urma studiilor că sunt necesare programe pentru a combate creșterea ratei de obezitate în rândul copiilor.

În studiul realizat de Unitatea Pediatrică de Endocrinologie a Universității Catania din Sicilia pentru controlul greutății, băieții cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, cu un nivel normal de insulină, aveau un volum testicular de două ori mai mare spre deosebire de băieții cu un nivel de insulină crescut. În cazul băieților supraponderali sau obezi, hiperinsulinemia, adică rezistența la insulină, tindeau să aibă un volum testicular redus comparativ cu alți băieți.

Această hipotrofie testiculară este cunoscută pentru riscul de infertilitate masculină.

„Volumul testicular se află într-o relație directă cu profilul seminal și prezice funcțiile hormonale”, a spus pentru Medical News Today Dr. Alex Robles, expert în fertilitate la Columbia University Fertility Center, New York. „Există date care arată că bărbații infertili au, în medie, un volum testicular mai mic comparativ cu bărbații fertili. Acelați lucru îl putem observa și în rândul bărbaților care iau steroizi anabolici. Acești indivizi opresc producția de testosteron, care reduce volumul testicular și producția de spermatozoizi”, a completat specialistul.

Obezitatea și infertilitatea

Se estimează că infertilitatea masculină contribuie la aproximativ jumătate dintre cazurile de cupluri infertile, dar motivele sunt de cele mai multe ori neclare. Alte studii arată o reducere a concentrației de spermă și a cantității din ultimii 40 de ani. În același timp, rata obezității la copii a crescut simțitor. Estimativ, 60% dintre copiii cu vârste între 2 și 19 ani, vor fi obezi la vârsta de 35 de ani.

Legătura dintre obezitate și fertilitate este destul de clară, în special în rândul femeilor. Obezitatea și excesul de masă de grăsime pot afecta hormonii necesari creșterii și dezvoltării unui ovul sănătos. Similar la bărbați, obezitatea poate afecta hormonii care ajută testiculele să producă testosteron. Nivelul redus de testosteron este asociat producției reduse de spermatozoizi și scade și calitatea spermei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân