Ești un magnet pentru țânțari? Cu ce SĂPUN să te speli pentru a-i respinge

Cercetătorii au realizat un studiu privind profilul unic al pielii indivizilor, alături de diferite mirosuri de săpun, pentru a determina ce miros atrage țânțarii și ce miros îi ține la distanță.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ești un magnet pentru țânțari? Cu ce SĂPUN să te speli pentru a-i respinge
Foto: envato

Sezonul cald promite zile mai lungi, temperaturi crescute și timp petrecut în natură, ceea ce înseamnă că vine la pachet și cu prezența țânțarilor. Dacă simți că ești o țintă pentru țânțari, mai mult decât alții, de vină ar putea fi săpunul pe care-l folosești. Bineînțeles, un alt factor mai este și mirosul unic emanat de propriul corp. Cercetătorii de la Virginia Polytechnic Institute and State University au realizat un studiu privind profilul unic al pielii indivizilor, alături de diferite mirosuri de săpun, pentru a determina ce miros atrage țânțarii și ce miros îi ține la distanță. Descoperirile au fost publicate în jurnalul iScience.

Deși nu există vreo formulă magică prin care să eviți mușcătura de țânțar, experții susțin că datele prezintă un motiv clar pentru care ar trebui să schimbi săpunul pe care-l folosești.

De ce sunt atrași țânțarii?

Daniel Peach, asist. prof. la University of Georgia’s Savannah River Ecology Lab & Department of Infectious Diseases, a spus pentru Medical News Today că există mai multe variabile pentru care o persoană poate reprezenta mai mult sau mai puțin un magnet pentru țânțari.

Țânțarii sunt atrași de oameni din mai multe motive, inclusiv din cauza dioxidului de carbon din respirația noastră, mirosurilor volatile produse de metabolism, microbiomul pielii, dar și culorile hainelor pe care le purtăm. Diferența o face profilul fiecărui individ, care are un miros specific”, a spus specialistul.

Deși mulți dintre acești factori nu pot fi controlați, însă Clément Vinauger, prof. la Virginia Tech, spune că el și colegii lui au vrut să studieze un factor care poate fi controlat, și anume mirosul săpunului ales de o persoană.

Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că, din cauza faptului că țânțarii folosesc mirosurile emise de plante pentru a găsi nectarul, în general mirosurile de flori și plante te fac să fii un magnet pentru țânțari.

Ce aromă de săpun să folosești pentru a nu mai fi un magnet pentru țânțari?

Cercetarea punctează că anumite substanțe care se regăsesc în săpunuri pot contribui la repulsia țânțarilor față de o persoană sau îi poate atrage. Multiple publicații arată că mirosul de cocos ține țânțarii la distanță, dar și alte insecte care se hrănesc cu sânge.

Dacă locuiți sau călătoriți în zone unde sunt mulți țânțarii, se recomandă totuși folosirea produselor repelente convenționale pentru țânțari, eficiența acestora fiind dovedită. În plus, țânțarii sunt mai atrași de hainele întunecate decât de hainele deschise, așa că luați în considerare purtatul hainelor deschise la culoare pentru a încerca să reduceți atracția lor către dvs.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân