Alimentul de post preferat de români are 15 aditivi. Cum ne afectează creierul

  • Publicat:
Alimentul de post preferat de români are 15 aditivi. Cum ne afectează creierul
Sursa foto: Shutterstock

Peste 70 de tipuri de pate vegetal de post au fost analizate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor. Iar concluzia experților este îngrijorătoare: în loc să conțină, în mare parte, legume, acestea sunt pline de apă, uleiuri și aditivi cu impact negativ asupra sănătății. Într-un sortiment de pate de post au fost descoperiți nu mai puțin de 15 aditivi pe etichetă!

Produsele au fost achiziţionate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Profi şi Lidl) şi sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Producţie Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food, dar şi sub brand de retailer.

Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, aşa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal, spun reprezentanții asociației.

Pateurile de post cu cei mai mulți aditivi alimentari 

Din analizele APC în privinţa conţinutului de aditivi alimentari, pateurile vegetale sunt clasificate astfel:

  • Pe locul 1 se află pateul vegetal marcă proprie Cora – 15 aditivi
  • Locul 2 este ocupat de pateurile produse de Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour, Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – între 11 și 13 aditivi;
  • Locul 3 aparține pateurilor vegetale aparținând Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărăşeşti, Clever, Delicii şi capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – între 8 și 10 aditivi;
  • Locul 4 este ocupat de pateurile de post din gama Mega Image 365M, Delicii şi capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – între 4 și7 aditivi;
  • Cel mai puțin aditivat pate de post este cel produs de Inedit, care conține cel mult 1 aditiv.

Dacă vrei să faci acasă pate vegetal, ai aici 9 rețete simple și rapide de pate de post.

Ce efecte nocive pot avea aditivii din pateurile de post

Unele dintre pateurile analizate conţin anumiţi aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate atunci când sunt consumaţi în cantităţi mari:

  • E1520 propilenglicol – produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite.
  • E635 ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate.
  • E621 monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsuri, astm, poate declanşa boala Alzheimer şi Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, persoane cu hipoglicemie, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate.
  • E412 guma guar – un aditiv care poate cauza balonare, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu.

Ce alte probleme au fost descoperite

În urma studiului, reprezentanții APC au constatat că pe etichetele produselor zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutriţională. De asemenea, atunci când produsul conţine soia, nu este menţionat pe etichetă dacă aceasta este sau nu modificată genetic.

În plus, nu se declară proveniența uleiului vegetal (palmier, rapiță etc.), condimentele sunt înscrise în mod generic pe unele produse, dar nu este menţionat tipul condimentului – având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene, este important să fie ştiută denumirea respectivului condiment.

Nu în ultimul rând, pe etichete nu se menționează dacă aromele folosite sunt naturale sau artificiale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân