Alimente pe care să le eviți dacă te mușcă țânțarii

Cercetătorii au descoperit ingredientul cheie din organismul uman care atrage țânțarii. Află care este acesta!
  • Publicat:
Alimente pe care să le eviți dacă te mușcă țânțarii
Foto: shutterstock

Cercetătorii au descoperit ingredientul cheie din organismul uman care atrage țânțarii, iar răspunsul se poate regăsi în produsele lactate. Într-un studiu publicat în Current Biology, cercetătorii Institutului de Cercetare și Școlii de Medicină Johns Hopkins Malaria, în parteneriat cu Macha Research Trust din Zambia, s-au prezentat diferite mirosuri din corpul uman care te pot face un magnet pentru țânțari.

Pentru această cercetare s-a folosit o cușcă de 20m pe 20m care conținea sute de țânțari din Africa, care nu erau infectați cu malaria, notează CNN potrivit studiului. În vecinătatea cuștii au fost montate opt corturi de câte o persoană, conectate cu aceasta într-o manieră în care mirosul uman să ajungă în siguranță la țânțari.

Cercetătorii au descoperit că țânțarii gravitau în jurul persoanelor care aveau un miros cu un nivel crescut de acizi carboxilici, inclusiv acid butiric. Acidul butiric este un acid gras produs de organismul uman în tractul gastrointestinal, dar care apare în mod normal în unt, brânză tare precum parmezanul, în lapte, iaurt și frișcă, arată un alt studiu publicat în National Library of Medicine. Acidul se poate regăsi și în alimente fermentate precum varza murată sau castraveții murați, arată studiul.

În contrast, țânțarii erau mai puțin atrași de mirosul corpului deprivat de acizi carboxilici și bogat în eucaliptol. Eucaliptolul se regăsește în uleiul de arbore de ceai și cânepă, arată American Chemical Society.

Potrivit PubChem, compusul este prezent atât în apa de gură, cât și în antitusive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân