3 semne ce pot indica scleroza multiplă. Mergi imediat la neurolog dacă le ai!

Dacă manifestaţi unul dintre simptomele acestea trebuie să vă programaţi la un medic neurolog pentru consult - slăbirea membrelor inferioare sau/şi superioare.
3 semne ce pot indica scleroza multiplă. Mergi imediat la neurolog dacă le ai!
3 semne ce pot indica scleroza multiplă, foto Shutterstock

Scleroza multiplă are încă cauze necunoscute în totalitate. Se vorbeşte însă despre o anumită predispoziţie genetică spre această boală neurologică, dar şi despre lipsa vitaminei D, boala fiind mai des întâlnită în zonele nordice unde expunerea la soare este redusă. Specialiştii de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti atrag atenţia asupra boli şi îţi spun ce semne şi simptome ar putea prevesti scleroza multiplă. Prezentarea la medic este obligatorie.

Diagnosticul de scleroză multiplă se pune în cabinetul neurologic după examinări complexe. Medicii asociază semne clinice (stabilite prin examen neurologic) şi semne paraclinice (examen RMN) pentru a ajunge la un diagnostic. Uneori, pentru a stabili diagnosticul cu certitudine, specialiştii apelează şi la examenul lichidului cefalorahidian. Dacă manifestaţi una dintre simptomele acestea trebuie să vă programaţi la un medic neurolog pentru consult.

 • Mâini picioare slăbite
 • Pierderea echilibrului
 • Spasme musculare

Alte semne şi simptome ale sclerozei multiple

Atenţie, medici neurologi atrag atenţia asupra multor simptome şi semne precum –

 • tulburările de sensibilitate care apar în procent foarte mare la debut, peste 40%
 • deficite motorii, spasticitate, tulburări ale mersului
 • semne de afectare cerebeloasă: dizartrie, nistagmus, tulburări de coordonare
 • nevrita optică, manifestată prin pierderea vederii la unul dintre ochi, însoţită de durere la mişcarea globului ocular. Apare în 20% din cazuri la debut, pe parcursul evoluţiei bolii, manifestandu-se într-un procent de peste 40%
 • vederea dublă apare în aproximativ 33% din situaţii
 • vertij, tulburări la vorbire, tulburări la înghiţit, pareze faciale, nevralgii trigeminale.
 • fatigabilitate (70%), intoleranţă la căldură
 • pe parcursul bolii pot să apară şi alte simptome, cum ar fi tulburări sfincteriene, constipaţie, depresie, tulburări cognitive cu afectarea capacităţii de memorare, a atenţiei şi concentrării, dar şi diminuarea capacităţilor de a înţelege şi rezolva anumite situaţii sau probleme, precum şi afectarea capacităţii de abstractizare.
   
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă