1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute

27 septembrie – 1 octombrie are loc caravana informării despre hipertensiunea arterială la Timișoara, București, Cluj, Iași.
  • Publicat:
1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute
foto: Shutterstock

În săptămâna în care este marcată Ziua Mondială a Inimii, Societatea Română de Cardiologie amintește românilor despre importanța măsurării tensiunii arteriale și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru a menține sub control valorile tensionale și astfel, pentru a evita instalarea urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale: infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, sau a altora ce afectează major calitatea vieții, precum demența.

Hipertensiunea arterială este în continuare cel mai important factor de risc în bolile cardiovasculare în lume, dar și în România. Hipertensiunea arterială, o afecțiune silențioasă care apare de cele mai multe ori fără semne și simptome, este ușor de diagnosticat iar menținerea sub control a valorilor tensionale prin stil de viață echilibrat și tratament corect antihipertensiv poate reduce riscul de a muri prin infarct sau prin accident vascular cerebral.

Câți hipertensivi sunt în România?

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Mai important decât atât este faptul că un procent important din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, iar acest procent depășește 20%.

Așadar, cel puțin 1 din 5 hipertensivi nici nu știe că are valori tensionale crescute. Evident că, având hipertensiune, pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să știe și să ia măsuri (date din studiul SEPHAR III, 2016).

Află dacă suferi de hipertesiune arterială

Societatea Română de Cardiologie aduce fizic, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, mesajul „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” în atenția românilor prin acțiuni desfășurate în București, Cluj, Iași și Timișoara. Clădiri publice vor fi iluminate în culoarea roșie și va fi proiectat mesajul de prevenție. În același timp, vor fi amplasate puncte de informare asupra tensiunii arteriale, cu respectarea măsurilor de prevenție în contextul pandemiei Covid-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”