Jogging Tips. Cel mai bun teren pentru alergat

  • Publicat:
Jogging Tips. Cel mai bun teren pentru alergat
Jogging Tips. Cel mai bun teren pentru alergat

Daca alergi regulat, probabil ca te-ai gandit destul de mult la pantofii sport pe care sa-i alegi, la echipamentul sportiv potrivit, ti-ai monitorizata bataile inimii, etc. Dar cu siguranta ai uitat un aspect.

Terenul pe care alergi. In functie de tipul acestuia, antrenamentul tau zilnic poate fi mai eficient sau chiar mai periculos, daca nu faci alegerile potrivite. Pe termen lung, terenul pe care alergi poate avea efecte asupra sanatatii tale. Stii care sunt cele mai sigure suprafete pe care sa faci jogging? Iata cateva dintre cele mai des intalnite suprafete pe care se alearga in general, cu avantajele si dezavantajele lor:

Betonul
Foarte dur, betonul ar trebui evitat cu orice pret. Daca te hotarasti sa alergi pe beton, nu ar trebui sa te surprinda daca incepi, dupa o anumita perioada de timp, sa simti dureri ale articulatiilor sau ligamentelor. Pentru ca betonul este foarte dur, toata forta cu care il lovesti atunci cand alergi se intoarce asupra ta. Corpul tau nu poate suporta atat de mult stres. Sa nu mai vorbim de eventualele cazaturi, care ar putea avea efecte tragice.

Asfaltul
Asfaltul este in general suprafata preferata pentru alergat, in special in cazul persoanelor care locuiesc in orase. Absoarbe impactul destul de bine, fiind mai putin dur decat betonul. Aderenta este si ea la fel de buna, in functie si de calitatea acestuia. Nu trebuie sa iti faci prea multe griji referitoare la probleme ale ligamentelor sau articulatiilor. Acestea sunt in siguranta daca alegi sa faci jogging pe asfalt. Trebuie sa fii prudenta la eventualele crapaturi sau denivelari care iti pot produce accidentari.

Pamantul ud

Cu toate ca este foarte placut sa alergi intr-o zi de vara, imediat dupa ploaie, noroiul iti poate pune serioase probleme. Nu este recomandat sa faci o astfel de alegere pentru ca dupa cum probabil stii foarte bine, noroiul este alunecos si poti cadea destul de usor. Avantajul acestei suprafete de alergat este acela ca absoarbe foarte bine socurile, dar daca vei compara asta cu dezavantajele, probabil ca vei renunta la aceasta varianta. Gropile, pietrele sau alte obstacole camuflate de noroi reprezinta un pericol real si te poti accidenta foarte usor daca nu le observi la timp.

Iarba
In cazul in care este destul de deasa, iarba poate absorbi foarte bine impactul picioarelor tale cu solul, atunci cand alergi. Este necesar sa fii prudenta pentru ca poti da peste obstacole sau gropi ascunse in iarba, mai ales daca aceasta este inalta. De asemenea, trebuie sa fii foarte atenta dimineata sau imediat dupa ploaie. Iarba poate fi foarte alunecoasa daca este uda.

Nisipul
Daca vrei sa arzi cat mai multe calorii, nisipul poate constitui cea mai buna alegere pentru jogging. Pentru ca piciorul ti se afunda in nisip, trebuie sa depui mai mult efort decat in cazul unei alte suprafete. Foarte sigur, alergatul pe nisip poate fi comparat cu cel pe asfalt. Dezavantajul este acela ca il poti considera nu tocmai practic, mai ales daca nu iti doresti un antrenament intens.

Din cauza dificultatii, nu poti alerga la fel de mult pe nisip asa cum ai face-o, de exemplu, pe asfalt. Un sfat important este de a alege nisipul nivelat si umed. Evita zona de plaja care este in permanenta udata de valuri. Apa iti poate baga nisipul in pantofii sport, ceea ce este cu siguranta neplacut.

Pe scurt, alege suprafata care ti se potriveste cel mai bine, evitand betonul. Acesta iti va agresa articulatiile si va pune o presiune prea mare asupra coloanei tale vertebrale. Alearga pe suprafetele naturale, pe care te simti bine si care de-a lungul timpului nu iti afecteaza in mod negativ sanatatea. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si tehnica de jogging pe care o folosesti sau calitatea pantofilor tai de sport, pentru a evita accidentarile.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Slabeste cu swiss ball!
Slabeste cu swiss ball!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”