Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Stari emotionale dupa divort

Acum 7 ani am trecut printr-un divort nu chiar placut… iar de atunci am mai intalnit persoane, dar nu am reusit sa ma atasez emotional pe cat ar fi trebuit si am terminat prin a ne despartii. De 2 ani am cunoscut o persoana de care m-am atasat foarte mult. Am avut multe divergente din cauza lipsei mele de incredere si am rupt legatura pentru o perioada. De 2 saptamani persoana s-a intors si mi-a cerut sa mai incercam … problema mea este ca ma simt tradata fara motiv, ma enervez foarte usor si plang foarte mult, cum as putea sa scap de aceste stari pentru ca eu inaintea divortului nu eram genul acesta de fata iar aceste stari imi afecteaza relatia de cuplu foarte tare. va multumesc.

Întrebare pusă de: b. l.

Răspunsul specialistului

Specializare: psiholog/psihoterapeut
Clinica: Spitalul Metropolitan

Ceea ce descrii nu reprezinta un gen de a fi, ci emotii pe care le gestionezi cu dificultate. Tu esti diferita fata de acum 7 ani, viata ta s-a imbogatit cu experiente ce au contribuit la consolidarea unui stil de a gandi, procesa si interpreta fiecare eveniment de viata.

Starile afective negative (iritabilitate, plans facil, neincredere) sunt generate, mentinute si exagerate de un mod distorsionat de gandire, mod pe care oamenii in general il au, fara sa conteze nivelul de inteligenta sau cultura.

Un mod de gandire distorsionat mareste vulnerabilitatea fata de ceea ce traiesti si interpretezi ca fiind neplacut. Noua ne trec prin minte tot timpul mii de ganduri de care nu suntem intotdeauna constienti, multe devin automate, unele sunt negative, altele pozitive. Nefiind pregatiti, mintea poate confunda gandul cu un fapt real.

Gandurile si convingerile tale pot fi de asemenea reale uneori si false alteori. Gandurile si convingerile sunt ca un fel de reguli de viata ce incep sa se formeze inca din copilarie si sunt intarite de-a lungul vietii prin diferite mecanisme ale mintii.

Ceea ce tu ar trebui sa stii este ca nu evenimentul in sine iti provoaca emotiile, starile, ci felul in care tu il interpretezi. In mintea ta se declanseaza multe ganduri automate negative si critice fata de propria-ti persoana, ceea ce genereaza emotii si stari neplacute. Actioneaza ca niste filtre ce distorsioneaza informatia. Exista multe feluri in care poti combate un gand sau o convingere negativa dupa ce o identifici, argumentul este o modalitate, aduci argumente care sustin gandul/ convingerea si argumente impotriva gandului si vezi ce iese.

Iti recomand terapia, iti ofera instrumente, strategii, comportamente alternative punctuale care te vor ajuta sa faci fata problemelor de zi cu zi si care bineinteles te va calauzi catre gasirea solutiilor adecvate, probabile disparitiei simptomatologiei.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Simona Ghinea
De ce sunt obsedata de timp si cum pot sa-mi pastrez motivatia?
Mi-am propus sa ma schimb foarte mult anul acesta, sa schimb obiceiuri negative si sa ma dezvolt personal foarte mult, sa fiu mai motivata in a imi atinge obiectivele. Am o problema care poate parea ...
Atacuri de panica
Buna ziua, Ma adreses d-vstra pentru sotul meu, in varsta de 41 ani, 185 cm si 90 kg( tinichigiu auto, ) -in urma cu 2 ani a inceput sa simta un fel de palpitatii in dreptul inimii, speriat, am mers ...
Vreau sa stiu daca fiica mea sufera de depresie
Fiica mea prezinta urmatoarele simptome: ameteala, confuzie, lipsa de concentrare, pierderi de memorie, greata, frica de spatii aglomerate, frica de a face activitati normale, panica, oftat ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...