Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Neincredere in sot

De ce sotul meu ma minte fara motiv, in sensul ca inventeza lucruri fara un motiv anume (el este un sot bun intelegator si muncitor si din aceasta cauza nu inteleg acest comportament) de precizat este faptul ca nu se intampla foarte des sau cel putin asa cred eu. multumesc anticipat
 

Întrebare pusă de: elena

Răspunsul specialistului

Ar fi foarte important de stiut ce anume lucruri inventeaza, in ce contexte si cu ce implicatii. De asemenea, m-ar fi ajutat sa stiu cum anume iti dai tu seama ca minte, de unde stii ca nu spune adevarul. Mi-ar fi fost de ajutor macar un exemplu caci, altfel, nu prea stiu ce sa iti spun. Poate fi vorba despre mitomanie, tendinta patologica de a minti. Mitomania se manifesta prin denaturarea adevarului sau prin nascocirea unor intamplari extraordinare de catre o persoana, cu scopul de a atrage atentia celor din jur asupra sa, de a iesi in evidenta si a obtine admiratia si simpatia celor din jur. Aparitia si manifestarea mitomaniei se afla intr-o stransa legatura cu afectivitatea. Mitomanul minte pentru a se simti bine, pentru a se simti securizat. El nu poate face fata realitatii de a fi o persoana stearsa, capacitatile sale neoferindu-i posibilitatea unei afirmari reale si, atunci, face apel la minciuna ca la o ultima resursa. In acest mod reuseste sa isi gaseasca o satisfactie afectiva pe care realitatea concreta nu i-o poate oferi. Tocmai de aceea, de regula, eroul acestor povestiri imaginare este tocmai autorul lor. El se simte deosebit de satisfacut atunci cand, in urma celor povestite, anturajul ii da crezare, il considera inteligent, o persoana extraordinara. In ceea ce priveste scopul acestor minciuni, mitomanul nu urmareste prin minciunile sale atingerea vreunui scop utilitar, ci insusi faptul minciunii, aceasta reprezentand una dintre deosebirile fundamentale dintre minciuna patologica si cea „normala”.

De regula, mitomanul este constient de caracterul absurd al productiilor sale dar recompensa afectiva pe care o primeste atunci cand minte este atat de importanta pentru el incat nu se poate abtine. Acest obicei al denaturarii adevarului poate avea insa, din pacate, urmari negative, putand duce la alterarea relatiilor cu cei din jur, odata ce acestia sesizeaza caracterul fictiv al relatarilor mitomanului, poate isca neintelegeri, certuri si chiar destramarea unor relatii de cuplu.

Ce putem face atunci cand constatam ca o persoana din jurul nostru sufera de acest obicei al minciunii? Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa identificam natura acestor denaturari ale adevarului. Trebuie sa vedem daca minciunile respective au ca scop doar plasarea persoanei respective intr-o pozitie cat mai buna in ochii anturajului sau ele urmaresc atingerea altui scop. Trebuie apoi sa observam daca persoana in cauza practica acest obicei cu toate persoanele din jur sau doar cu o persoana anume, caz in care este in mod evident vorba despre o alta problema.
De asemenea, este important de stiut daca persoana pe care o suspectam de mitomanie este constienta de faptul ca denatureaza adevarul sau nu.

In cazul in care aceste informatii ne confirma suspiciunea, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa apelam la ajutorul unui specialist, respectiv un psihoterapeut. Nu exista tratament medicamentos care sa vindece aceasta problema. Este nevoie de tratament psihoterapeutic pentru a constientiza problema, pentru a identifica ce anume a determinat-o si pentru a oferi suportul necesar pentru remedierea ei. In orice caz insa, sprijinul familiei si al celor apropiati este absolut necesar, in sensul oferirii suportului afectiv, al valorizarii calitatilor si potentelor de care persoana respectiva dispune.

Iris Gogorici

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Iris Gogorici
Lipsa apetitului sexual
Imi iubesc foarte mult sotul, de accea nu cred ca el ar fi vinovat de lipsa dorintei mele de a mai face dragoste.Este singurul lucru la care ma gandesc. Va rog mult da-ti-mi un sfat in privinta ...
Sunt bulimica sau anorexica?
Am o grava provblema cu mine insami. Adica nu sunt multumita deloc de felul cum arat. Refuz sa cred ca am fost anorexica, desi am slabit cam 10 kg. In ultima vreme o dau spre bulimie, ca sa zic asa, ...
Frica
Buna ziua. Am o frica teribila de intuneric si am impresia ca cineva ma va lovi cu un cutit in spate chiar si mergind prin casa pe intuneric.
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...