Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Depresia dupa operatie: cum pot merge mai departe?

Am o saptamana de cand m-am operat , histerectomie subtotala (cu pastrarea ovarelor, o parte din uter, colul uterin) si nu ma pot obisnui cu ideea ca o parte din mine nu mai este. Am 35 ani , 1 baietel de 2 ani jumate, nu mai pot avea copii dar aveam hemoragii la menstruatii, hemoglobina 6.

Dr meu a incercat medicamentos sa scap de acel nodul de pe uter care era mic dar crea f multe probleme, am ajuns sa-mi puna sange pt a ma pune putin pe picioare, de la inceputul anului viata mea a fost UN cosmar.

Acum e bine dpdv fizic, dar psihic nu ma pot impaca cu ideea si ma intreb de ce s-a intamplat asa .Dar numai D-zeu stie, nu sunt o persoana care sa pice in depresie mare si sa nu isi mai revina dar sunt intrebarile astea si unele ganduri.multumesc.

Poate ma ajutati scriindu-mi cateva randuri.

Întrebare pusă de: c. n.

Răspunsul specialistului

Specializare: Psihoterapeut /medic specialist psihiatrie adulti
Clinica: MENTAL HEALTH CLINIC

Buna ziua!

Cu o astfel de situatie se confrunta un numar mare de femei si pentru niciuna dintre ele nu este usor.
Intai de toate vorbim despre o pierdere semnificativa si de aceea este nevoie ca procesul de  adaptare la aceasta pierdere sa se desfasoare intr-un mod sanatos. Chiar si asa, dupa recuperarea fizica poate dura 3-4 luni sau chiar mai mult pana pacientele invata sa aiba o stare de confort cu propriul corp.

Dupa cum ati mentionat, in urma operatiei s-a instalat infertilitatea permanenta. Tipul de operatie prin care ati trecut face posibila menstruatia si acest fapt va faciliteaza adaptarea psihologica.
Din orice unghi privim problema, exista si o lezare a imaginii de sine, inclusiv a propriei feminitati. Nu sunt tocmai rare dificultatile de cuplu intrucat viata sexual este tempora rfectata in prezent, iar ulterior pot aparea anumite momente de anxietate privind apropierea fizica.

Vor urma controale medicale, diverse investigatii si de aceea pe termen lung va exista o preocupare relative constanta in aceasta privinta.
Aveti nevoie de timp si sprijin din partea celor de langa dumneavoastra. Simptome de tip depresiv sau anxios, stari de insomnie sau modificari ale poftei de mancare pot aparea, aceasta nu inseamna neaparat un risc pentru aparitia bolii depresive.

Persoanele aflate in situatii similare solicita rar medicatie, de regula pentru somn. Ajutorul psihologic este o resursa importanta, cateva sedinte de psihoterapie sunt utile in procesul de adaptare si in acelasi timp va pot creste capacitatea de a rezolva diverse probleme care pot aparea pe viitor: fizice, emotionale, profesionale, viata de familie.
 

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Cornel Ungureanu
De ce am stari de depresie?
Buna ziua, ma numesc Madalina si am 25 de ani. Problema mea incepe asa: am 97 de kg, stiu ca e mult si resimt efectele negative pe zi ce trece: obosit, transpirat intens, nu pot sa imi port anumite ...
Pierdere de memorie la 15 ani
Buna ziua ! Acuz de 2-3 luni dureri de cap, stare de voma, incapacitate de a ma concentra, nervozitate, pierderi grave de memorie (nu imi amintesc lucruri de rutina, spun o fraza si dupa 2 secunde ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...