Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Cum slăbesc având sindrom de ovare micropolichistice?

Buna ziua. Am varsta de 25 de ani si am fost diagnosticata cu sindrom de ovare micropolichistice in urma cu aproximativ 7 ani.

Pana la varsta de 14 ani am avut o greutate normala, dupa care am inceput sa cresc treptat in greutate pana cand in adolescenta si primii ani de facultate am devenit supraponderala iar in momentul de fata sufar deja de obezitate avand la inaltimea de 1,73 cm in jur de 115 kg. La varsta de 21 de ani am urmat o dieta de la nutritionist bazata pe un regim vegetarian si am slabit 30 de kilograme pe care le-am pus in urmatorul an inapoi din cauza dereglarilor menstruale si poftei exagerate de mancare.

In ultimii 3 ani nu am mai reusit sa respect regimurile alimentare ca si inainte si din cauza sedentarismului, a stimei de sine scazute, indispozitiilor si depresiilor si am urmat pe rand tratamente prescrise de medici: Duphaston, Androcur, Yasmin, Marvelon, Xanax si la un moment dat inclusiv Siofor, (desi glicemia mea a fost mereu intre valorile 75-85) toate reglandu-mi ciclurile si dispozitiile temporar, iar in momentul in care le opream mi se deregla din nou atat menstruatia cat si apetitul.

De asemenea am retentie de apa exagerata, mereu am corpul umflat, mai ales la nivelul picioarelor. Din cauza ca informatiile medicilor ginecologi cu a celor nutritionisti si endocrinologi s-au batut cap in cap si s-au contrazis am renuntat sa mai iau pastile, in prezent nu am menstruatie din luna noiembrie dar am inceput terapia cu produse naturiste cu extract din mladite de zmeur.

Din informatiile pe care le-am acumulat in ani am inteles ca in sindromul de ovare micropolichistice exista acea rezistenta la insulina si riscul crescut de a face diabet.

As dori sa stiu parerea dumneavoastra, tinand cont ca in prezent nu urmez nici un tratament si am un ritm de viata destul de agitat (2 joburi), ce tip de dieta imi recomandati si ce sporturi? Multumesc anticipat!

Întrebare pusă de: Ruxandra

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

Sindromul ovarelor polichistice se caracterizeaza printr-un dezechilibru hormonal- prezenta unui nivel ridicat de hormoni masculini androgeni şi ovulatie rara sau absenta (anovulaţie).Ovarele produc hormonii de sex feminin, estrogenii si progesteronul, dar si testosteronul (hormon masculin).

Daca se elimina mai mult testosteron decat cantitatea care face parte din circuitul normal fiziologic apar anumite dezechilibre care pot cauza probleme de sanatate precum :

● ciclu menstrual neregulat, rar, uneori foarte dureros (dismenoree) sau chiar absenta menstruatiei lunare (amenoree).
● dificultatea femeii de a ramane insarcina (fertilitate scazuta sau chiar infertilitate).
● hirsutism: prezenţa unei pilozităţi excesive, dense în zonele în care aceasta este de regulă minimă sau absentă la femei (par pe abdomen, pe fata, in barba s.a.)
● caderea parului/alopecia de tip masculin.
● supraponderabilitate, crestere rapida in greutate, dificultate in a slabi.
● piele grasa, acnee-afectează mai ales faţa, spatele, umerii şi decolteul.
● depresie, tulburari de comportament.

Diagnosticul de SOP il ofera medicul ginecolog cu trimitere si la un specialist endocrinolog.
Analizele de sange care de obicei sunt recomandate pentru un diagnostic de SOP sunt cele efectuate pentru masurarea nivelului de hormoni (testosteron, DHEA, LH, FSH, progesteron, prolactina si TSH). Alte analize de sange pot consta in masurarea glicemiei, a nivelului de colesterol, a trigliceridelor, a insulinei, testarea nivelului de prolactina s.a.

Complicatiile care pot apare in SOP:- rezistenta la insulina si diabet; – hipertensiune arteriala; – nivel ridicat al colesterolului ( hipercolesterolemie) ; -depresii si schimbari de comportament ; -sforăitul şi/sau somnolenţă în timpul zilei.
Principalele modalităţi de a reduce riscul de ansamblu al problemelor de sănătate pe termen lung  in cazul femeilor cu SOP sunt:- adoptarea unui stil de viata sanatos; – dieta sanatoasa echilibrata; – mese regulate, in special micul dejun; – exerciţii fizice în mod regulat; – controale regulate de sănătate pentru ca din pacate nu exista in prezent un tratament care sa vindece femeia de SOP.

Sfatul meu pentru dvs este acela de a cauta o echipa de medici care sa colaboreze pentru a va ajuta cu aceasta problema- endocrinolog, ginecolog, dermatolog, psiholog si nutritionist – dat fiind faptul ca SOP este o afectiune complexa care necesita o abordare pluridisciplinara si cu informatii medicale care sa fie puse cap la cap si nu rupte din context de la un medic la altul.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...