Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Ce tip de lapte e recomandabil intr-o alimentatie normala pentru copii? Dar pentru adulti?

In comert gasim in prezent diferite tipuri de lapte degresat, ca de exemplu cel mai frecvent am vazut de 0,1%, 1,5% sau 3,5% grasime. Dar pe alocuri se poate cumpara si lapte integral. Ma refer la laptele de vaca, care este cel mai comun. Ce tip de lapte este recomandabil sa includem in alimentatia copiilor (scolarilor) avand in vedere ca de regula acestia nu consuma zilnic lapte, poate beau o cana de lapte la 2 zile? Dar in cazul adultilor? Si cat de des ati recomanda dvs sa incercam sa le dam lapte copiilor?

Întrebare pusă de: mouse

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

In alimentatia copiilor este indicat sa se foloseasca lactatele cu un continut mediu/mare de grasime – de la 1,5- 2% in sus pana la 3,5-4% grasime, dar cu maxima atentie asupra sursei de provenienta si a certificatelor de garantie. Este  perfect sigur laptele proaspat din magazine cu analiza completa a continutului sau nutritive ( eticheta despre continutul sau) si laptele sterilizat UHT- cu un termen mai mare de valabilitate datorita procedeului de sterilizare folosit.

Din pacate dozatoarele de lapte existente in magazine sau piete nu pot oferi informatii despre sursa de provenienta, analiza organoleptica sau a continutului nutritiv al laptelui respectiv- de aceea nu este sigur a fi folosit in alimentatie decat daca aveti posibilitatea de a solicita toate aceste informatii la reprezentantii/ distribuitorii lui si se vor dovedi a fi in regula, la zi ( argumente precum lapte de ferma, integral etc. nu sunt o garantie pentru calitatea lui).

Conform piramidei alimentare la copii – laptele si derivatele de lapte sunt o importanta sursa de proteine animale (alaturi de carne, peste si ou) si sunt recomandate a fi consumate zilnic in minimum doua- trei portii totale zilnice, la alegere – din aceasta clasa mare a proteinelor animale – portiile fiind ajustate in functie de varsta si necesarul zilnic proteic calculat :

– Pentru grupa de varsta prescolar- scolar mic ( 6-10 ani ):- sursele de proteine:  lapte, iaurt =500-600 ml/zi; carne de pasare, vita, porc, peste, mezel slab ( rar) =180-200 grame/zi;  branzeturi =75-100 g de branza de vaca, telemea, cascaval slab;  oua= 1buc la 2 zile.

– Pentru grupa de varsta  scolar mare ( 10-14 ani ):- -sursele de proteine:  lapte, iaurt =500 ml/zi; carne de pasare, vita, porc, peste, mezel slab (rar) =220-240 grame/zi;  branzeturi =50-75 g de branza de vaca, telemea, cascaval slab;  oua= 1 bucata/zi.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...