Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Buxism (scrasnitul din dinti)

Scrasnitul de dint in timpul somnului tine de psihologie ? Sau trebuie sa consult un stomatolog ?

 

Întrebare pusă de: Elena

Răspunsul specialistului

Bruxismul este termenul medical utilizat pentru actiunea de a strange si a scrasni din dinti, actiune care duce la abrazarea danturii si la dureri faciale. Persoanele care scrasnesc si strang din dinti, numite bruxomani, musca adanc in momente inadecvate, cum ar fi in timpul somnului. Pe langa scrasnirea dintilor, bruxomanii isi musca si unghiile, creioanele sau mesteca interiorul obrajilor. De obicei aceasta boala este diagnosticata foarte tarziu deoarece cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele bolii. Aproximativ una din patru persoane sufera de bruxism.

Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Scrasnetul dintilor poate duce la abrazarea sau la pierderea dintilor. Pacientii isi pot pierde literalmente parti ale dintilor iar smaltul acestora se poate degrada sau fisura. Persoane care de altfel au o dantura si gingii sanatoase, pot strange din dinti atat de des si atat de tare incat de-a lungul timpului dantura poate capata sensibilitate si pot experimenta dureri de mandibula si dureri de cap. Muscaturile puternice care nu sunt asociate mestecarii pot duce la mobilitatea patologica a mandibulei.

Sunt necesare investigatii mai aprofundate pentru a determina cauza exacta a bruxismului, dar se crede ca factorii declansatori sunt atat de ordin psihologic, cat si fiziologic. Printre factorii care contribuie la aparitia bolii se numara stress-ul sau dereglari ale somnului, o muscatura anormala sau dintii fracturati sau lipsa. Bruxismul apare mai frevent in timpul somnului REM- somnul insotit de vise.

Cauzele bruxismului nu sunt foarte bine cunoscute, dar se pare ca sunt implicati mai multi factori: stress-ul emotional si ocupational, stress-ul legat de evenimentele de viata, evenimentele traumatizante, episoadele de manie, anxietatea, fobiile, atacurile de panica, frustrarea, durerea, problemele de cuplu si de familie, esecurile scolare, dificultatile academice, oboseala cronica, incapacitatea de relaxare, tulburarile de ocluzie dentara, hipertrofia amigdaliana, vegetatiile adenoide, cresterea dintilor la copii.

Semnele bruxismului sunt: zgomotul produs de scrasnireadintilor, uzura dintilor, retractia ginigiei, hipersensibilitatea dintilor, mobilitatea dintilor, durere in oasele maxilare, durere a articulatiei temporo- mandibulare, cefalee- dureri de cap, durere la nivelul muschilor fetei.

Tratamentul este stomatologic si psihoterapeutic. Tratamentul stomatologic se adreseaza echilibrarii ocluziei dentare si aplicarii de gutiere. Tratamentul psihoterapeutic se adreseaza cauzelor etiologice, pentru a impiedica repetarea fenomenului.

Iris Gogorici

 

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Dr. Iris Gogorici
Lipsa apetitului sexual
Imi iubesc foarte mult sotul, de accea nu cred ca el ar fi vinovat de lipsa dorintei mele de a mai face dragoste.Este singurul lucru la care ma gandesc. Va rog mult da-ti-mi un sfat in privinta ...
Neincredere in sot
De ce sotul meu ma minte fara motiv, in sensul ca inventeza lucruri fara un motiv anume (el este un sot bun intelegator si muncitor si din aceasta cauza nu inteleg acest comportament) de precizat ...
Sunt bulimica sau anorexica?
Am o grava provblema cu mine insami. Adica nu sunt multumita deloc de felul cum arat. Refuz sa cred ca am fost anorexica, desi am slabit cam 10 kg. In ultima vreme o dau spre bulimie, ca sa zic asa, ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...