Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Atacuri de panica

Buna ziua, Ma adreses d-vstra pentru sotul meu, in varsta de 41 ani, 185 cm si 90 kg( tinichigiu auto, ) -in urma cu 2 ani a inceput sa simta un fel de palpitatii in dreptul inimii, speriat, am mers impreuna la un specialist cardiolog, dupa toate investigatiile facute nu i-au gasit modificari nici la inima nici cu tensiunea sau pulsul,( mentionez ca au fost facute analize de la glanda, eco abdominala, analiza urina de 24 ore, si cele de ekg, ecografii,si testuri efort ).

Dupa toate investigatiile el simtea in continuare acele palpitatii, a fost indrumat de catre cardiolog si la un neuropsihiatru parca, acesta a purtat o lunga discutie cu el, si s-a ajuns la concluzia ca din cauza stresului,oboselii si atacurilor de panica ( am uitat sa specific ca in urma cu 8 ani am plecat intr-o calatorie cu avionul,si s-a simtit f rau in avion,declansand acele atacuri de panica), i s-a dat ca tratament de catre medic un axiar si paroxetina, a urmat acel tratament foarte mult timp,un an jumate cu vizite la medic regulate ,scotandu-i-se treptat medicatia.

S-a simtit bine cu acel tratament ,insa acum nu mai ia deloc si are alte simtome , spune ca simte pulsul la nivelul gatului,si are senzatia ca in acele momente ramane fara aer suficient desi nu-l doare nimic si nu are nici alte simtome, doar ca deranjeaza ceea ce simte ,si in ultimele zile sunt chiar frecvente ,aproape zi de zi.

Intrebarea este: oare este de la tratamentul care l-a intrerupt ?(treptat si la recom. medicului), sau este totul psihologic, mentionez ca este o persoana foarte panicoasa din fire, Va multumesc,

Întrebare pusă de: s. i.

Răspunsul specialistului

Specializare: psiholog/psihoterapeut
Clinica: Spitalul Metropolitan

Atacul de panica este o senzatie de frica intensa care apare brusc si fara un motiv evident. Atacul de panica poate fi singular sau recurent, cel recurent este adesea declansat de o situaţie specifică care induce panica, situatie interpretata ca fiind periculoasa si fara scapare.
Atacurile de panica pot aparea in comorbiditate cu alte tulburări, cum ar fi anxietate, fobie sociala, sau depresie. Pot fi tratate cu medicatie psihiatrica sau psihoterapie, terapia cognitiv comportamentala fiind considerata cea mai eficientă formă de tratament. Interventia terapeutica vizeaza in special tiparele cognitive si comportamentele cu rol de susţinere si declansare si, dezvolta strategii de coping, mecanisme cognitive si comportamentale diferite, necesare pentru a face faţă simptomatologiei.

Simptomele unui atac de panica apar brusc şi, de obicei, ajung la intensitate maxima în cateva minute. Ele pot fi diferite de la o persoana la alta: dificultati de respiratie sau hiperventilaţie, palpitatii ale inimii, durere in piept, disconfort, tremor, agitatie psihomotorie senzaţie de sufocare, senzaţie de ireal, transpiraţie, greaţă, ameţeală, vertij, leşin, senzaţie de amorţeală sau furnicături, flash-uri calde sau reci, frica de moarte, frica de a pierde controlul, teama de a innebuni.
Dupa ce persoana care sufera a inteles ce este un atac de panica si a realizat că nu se intamla nimic dezastruos in timpul experimentari, atacul de panica devine mai puţin înspăimântător.

În timpul psihoterapiei se fac diferite exercitii de expunere prin imaginatie dirijata la inceput, in vivo ulterior cu scopul desensibilizarii fata de situatiile-stimul. Intr-un mediu sigur şi controlat, experimentarea repetata a senzatiilor similare traite in timpul atacului de panica determina desensibilizarea, controlul asupra panicii si remisia completa.
Medicaţia reduce si controleaza temporar simptomele tulburării de panică. Medicamentele sunt utile în cazurile severe nefiind recomandate ca tratament singular. Tratamentul medicamentos are eficienta marita asociat cu terapia si cu un stil de viata care sa produca schimbari asupra cauzelor profunde ale atacului de panica.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Simona Ghinea
De ce sunt obsedata de timp si cum pot sa-mi pastrez motivatia?
Mi-am propus sa ma schimb foarte mult anul acesta, sa schimb obiceiuri negative si sa ma dezvolt personal foarte mult, sa fiu mai motivata in a imi atinge obiectivele. Am o problema care poate parea ...
Vreau sa stiu daca fiica mea sufera de depresie
Fiica mea prezinta urmatoarele simptome: ameteala, confuzie, lipsa de concentrare, pierderi de memorie, greata, frica de spatii aglomerate, frica de a face activitati normale, panica, oftat ...
Tulburare de comportament sexual – se poate vindeca?
Acum doi ani m-am imprietenit cu o persoana venita din Italia sa faca un curs de formare la noi in firma. Ne-am simtit imediat ca si cum ne-am fi cunoscut de cand lumea, erau o sumedenie de ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...