Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Alimente care nu se recomanda in timpul sarcinii

Buna ziua, Ma numesc Bianca si sunt gravidutza in 16 saptamani. Tinand cont ca acum este perioada in care se prepara multa mancare din carne de purcel cat este de grav ca am gustat soric – nu cred ca mai mult de 10 cm /2 cm. Mi-a spus o prietena ca am facut cea mai mare greseala pentru ca pot sa fac toxoplasmoza si ca sunt inconstienta. Nu am mancat tot soricul de pe purcel si nici nu am facut exces.

Oricum la alimentatia pentru femei gravide care exista pe internet nu mai poti manca aproape nimic. Pana acum am mancat tot ce mi-a cazut bine, am baut ceaiuri de fructe, lapte, iaurturi, nu am facut exces, nu mi-a fost niciodata rau, nu sunt cu fite si nu mananc ca sa nu ma ingras, dar nu am pus nici un kg pana acum (burtica mi se vede) – deci nu cred ca am facut chiar asa o greseala mare gustand din soric. Multumesc

Întrebare pusă de: D. B.

Răspunsul specialistului

Specializare: medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice
Clinica: Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

In sarcina sunt cateva precautii de care ar trebui sa se tina cont in alimentatia mamei  pentru a asigura o protectie optima a starii de sanatate a copilului. Alimentele de evitat in sarcina sunt:

Fructe de mare si peste afumat, icre de peste – ar putea fi contaminate cu listeria ( se pot  consuma fructele de mare sau peste proaspat ori decongelat – gatite la temperaturi optime). Pestele gras , care contine o sursa importanta de omega 3 poate ascunde  totusi  niveluri importante de mercur (peste bogat in mercur: rechinul, pestele spada, tonul rosu) care ar putea sa afecteze dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Studiile au aratat ca fatul este foarte sensibil la mercurul din peste, pe parcursul lunilor a treia si a patra de gestatie.

Oua crude sau orice alte alimente care contin oua crude (salate, maioneze, inghetate si creme pentru prajituri) ar trebui sa fie evitate pentru a preveni infectia cu salmonela. Daca produsele sunt preparate termic nu mai exista contraindicatii.

Branzeturi moi (Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola si branzeturile mexicane) cu exceptia cazului in care este specificat clar pe etichetele produselor ca sunt preparate din lapte pasteurizat. Listerioza poate aparea si in cazul consumului de lapte nepasteurizat (nefiert).

Legume nespalate – se poate contacta toxoplasmoza.

Carne cruda – carnea trebuie sa fie suficient preparata termic. In caz contrar, carnea ar putea fi o sursa de salmonella, trichinella, toxoplasmoza sau chiar e-coli.

Alcool – In functie de cantitatea implicata, perioada de dezvoltare a sarcinii si modul in care a fost consumat alcoolul in timpul sarcinii, ar putea conduce la sindromul alcoolismului fetal, dar si  tulburari de dezvoltare ale fatului.

Alte contraindicatii relative – cofeina; arahide; seminte de susan; ananas; papaya (nu exista studii suficiente care sa dea contraindicatii clare asupra consumului lor in timpul sarcinii).

Ca si precizare particulara, la consumul de piele cruda de porc (soric) riscurile sunt de tip consum de carne cruda. La screening-ul de trimestru 3 se va repeta dozarea anticorpilor de protectie (de tip anti Toxoplasma, Listeria, Chlamidia , etc) si se va putea preciza clar prezenta si cantitatea anticorpilor si cat de mult a influentat acest consum evolutia sarcinii dvs. Recomandarea  mea ar fi sa incercati sa respectati de acum inainte sugestiile de mai sus.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Consultant dr. Lavinia Luminita Florea
Inlocuitor la SIOFOR
Buna ziua! Mama mea in varsta de 69 de ani are diabet de tip 2, i-a fost depistat in ianuare 2015 si i-a fost prescris Glurenorm si Siofor. Tratamentul a ajutat-o sa isi tina glicemia sub control, ...
Fructoza cristalina
Buna ziua, as vrea sa va intreb daca utilizarea fructozei cristaline pure (din fructe) in alimentatie afecteaza glicemia sau are consecinte grave? Folosesc fructoza la deserturi in loc de zahar. ...
Regim alimentar pt pietre la rinichi
Buna ziua, sunt Adrian, am 44 ani si acum 2 saptamani am fost operat la rinichiul drept (piatra si mult puroi); nu au reusit doctorii sa recupereze o monstra din acea piatra pt a o duce la laborator ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...