Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Ajutor psiholog

Buna ziua.
Am avut niste manifestari ciudate in ultima perioada, de cand m-am angajat. Muncesc pt prima oara in contact direct cu oameni, destul de mult, mediul de munca galagios, stresant, 12 ore cu 24. Cand ajungeam acasa (la camin studentesc), incepeam sa plang, nu puteam sa dorm ziua din cauza caldurii, nu suportam caldura f bine, cum puneam capul pe perna imi veneau tot felul de ganduri in minte, nu reuseam sa le opresc in niciun fel. Aveam tendinta sa ma duc sa stau intr-un colt, nu mi doream contact cu oamenii, nu mi doream sa cunosc pe nimeni, sa vorbesc cu nimeni. In somn visam tot ce se intampla la lucru, sau ce am uitat sa fac, ii visam pe sefi, colegi. Incontinuu ma simteam la munca.
Stau singura in camera, nu prea am prieteni sau pe cineva cu care sa vorbesc aproape de mine, doar asa… de iesit la un suc. Dar nu pot spune ca fac vreun efort sau ca imi doresc sa ma apropii de cineva… aici mi se pare imposibil sa leg prietenii, fiecare e cu viata lui… eu simt ca tanjesc dupa prietenii vechi care sunt plecati din tara, majoritatea, si cu viata lor.
Eu tot timpul am evitat si am gasit un motiv sa nu am viata mea, parca fugeam de baieti… Nu simt ca imi pot face prieteni, nu simt ca pot trai cu cineva langa mine. Au continuat aceste stari, aveam momente in care ma plimbam dintr-o parte in alta a camerei, simteam o presiune in cap, o senzatie straina, ca sunt singura, ca voi ajunge pe drumuri, am frica aceasta de a nu ajunge pe strada. Am ajuns sa ma lovesc singura si sa am ganduri negre. Inainte de aceasta perioada am avut senzatia ca sunt bolnava, am lucrat 3 luni intr-un hotel, dar nu contact cu oamenii si i-am cheltuit in spital, pe analize, fel si fel… pt ca daca nu se confirma ceva la inima de exemplu, cautam altceva de care „sunt bolnava”… apoi, in cele din urma s-a dovedit ca am otita, si atunci am realizat ca nu e ok ce fac. Am avut o frica de moarte si acum mi-o doresc. Am scris si mesaje pe biletele, pt cei dragi, iar dupa ce terminam, ma opream din plans si ma simteam mai bine. Si realizam ce am scris… si ma simteam mai bine. Fresh pt o noua zi, dar nu mai suport starile acestea, in care plang si am gandurile acestea. Cu toate ca cel putin in mintea mea am incercat sa ma adaptez aici si sa ma rup cumva de parinti, nu prea am facut asta pt ca nu am reusit sa mi fac prieteni buni, sau sa am un iubit sa-mi fie alaturi.
M-am apropiat din nou de parinti, de casa. Am decis sa merg mai des pt ca altfel nu reuseam sa simt siguranta… si am ajuns acasa, intr-o zi, nu era nimeni, ai mei plecasera la bai in alt oras, si cand am vazut ca nu e nimeni, ca au plecat desi stiau ca vin, am inceput sa plang, ma invarteam in casa si totul era asa strain, eu nu mai eram eu, nu reuseam sa ma simt cu picioarele pe pamant, nu mai puteam sa fac diferenta, ca sunt acasa, nu mai sunt intr-un oras strain… era acelasi sentiment de singuratate.
La locul de munca seful imi spunea ca nu comunic, ca nu e multumit. Intr-adevar, incep sa uit lucruri, acum imi spune cineva sa fac ceva, peste 2 minute uit. Nu ma pot concentra, nu reusesc sa fiu atenta, imi vin ganduri din viata personala in cap, si nu reusesc sa le opresc si sa fiu prezenta la munca. Plus ca, mai tot timpul aveam senzatia ca ma vorbesc pe la spate, ca nu fac bine ceea ce fac desi eu faceam bine, si cand oamenii nu vorbeau aveam senzatia ca ma critica, pentru simplul fapt ca taceau.
Si pe strada ma simt ciudat, am impresia ca lumea ma cunoaste si ma critica. Sau ca stiu ce gandesc. Am si stari de panica care au inceput cand m-am mutat in Timisoara, am avut o experienta cu un baiat, neplacuta, iar de atunci le tot am, din diverse motive. Am mers la psihologi, doi si nu pot sa le spun chiar tot… am o teama… si am decis sa va scriu aici. Imi doresc sa aflu ce se intampla cu mine orice ar fi.

Întrebare pusă de: S. D.

Răspunsul specialistului

Specializare: Psiholog si psihoterapeut
Clinica: Clinica ProVita - Diagnostic si Tratament

Buna ziua,

In primul rand apreciez capacitatea ta de autoanaliza si atentia pe detalii. Sunt convinsa ca, atunci cand vei gasi psihoterapeutul potrivit vei contribui cu aceste calitati la succesul terapiei tale.

Inteleg ca starile prin care treci nu sunt deloc usor de suportat si asa imi dau seama ca esti o persoana puternica daca mergi la lucru si, daca am inteles corect, si la facultate, cu aceste stari. Sa stii ca dimensiunea obstacolelor pe care le depasim nu fac decat sa ne arate dimensiunea resurselor de care dispunem (chiar daca din interior nu reusim, intotdeauna, sa vedem asta). 

Parerea mea este ca ar fi mai util pentru tine sa imi orientez raspunsul pe cautarea de solutii, dar iti inteleg si nevoia ta de a intelege ce se intampla cu tine.

Din cate imi pot da seama ai o imagine de sine foarte negativa, teama de esec, teama ca nu esti suficient de buna (unele pot fi inca neconstientizate) si probabil multe alte frici. Toate aceste frici sunt generate de ganduri negative (unele probabil deja automate, simti ca nu ai control asupra lor). 

O sa folosesc un exemplu: te gandesti ca “o sa raman pe drumuri”, acest gand nu are cum sa declanseze decat o emotie negativa de frica. In momentul in care s-a declansat frica activitatea lobului prefrontal (cel cu care gandim logic si rational) este inhibata astfel ca activitatea “creierului emotional” are mai multa libertate si, fara scutul rational, devenim din ce in ce mai emotionali si irationali (atat gandurile cat si emotiile negative au liberatate sa se dezvolte pt ca filtrul ratiunii nu mai are putere). Astfel ca, dintr-un simplu gand: “o sa raman pe drumuri” facem un scenariu in care vedem toate detaliile”dezastrului” si il traim ca si cum ar fi real. 

In momentul in care simti frica, chiar daca pericolul nu este real, corpul tau secreta hormoni de stress. Daca in cazul pericolului real se declanseaza acesti homoni, iar dupa trecerea pericolului se opreste secretarea lor, in cazul starilor de care imi vorbesti tu, hormonii de stress se secreta permanent, tinand corpul intr-o tensiune care rareori se elibereaza. Astfel ca apar stari de anxietate, atacuri de panica, depresie ale caror simptome le descrii si tu foarte bine cand imi vorbesti despre starile tale. (Sa nu intelegi ca starea ta poate fi explicata atat de simpla, dar am rezumat pt ca nu imi permite spatiul).

Acum, ca si posibilitate de a te sfatui, asa de la distanta si fara sa iti cunosc complexitatea si unicitatea personalitatii tale, sunt destul de limitata. Cu toate acestea este ceva ce functioneaza foarte bine in cazul tau (in care este urgent sa mai oprim din gandurile negative, care vor mai scadea emotiile negative si, starile tale se vor ameliora). 
Dimineata trebuie sa-ti spui: “diseara imi permit sa dau afara toate gandurile negative” (este o permisiune verbala), apoi seara te apuci sa scrii toate gandurile negative care iti trec prin cap iar daca nu iti trec chiar atunci scrii toate fricile si scenariile tale negative pe care le stii deja, scrii cat de mult poti. Faci asta cel putin 5 zile consecutive (poti scrie cat de mult, eu am pus minimul necesar). Cand simti ca s-a diminuat nr de ganduri negative, aduni toate folile scrise si le dai foc 🙂 Iti tin pumnii!

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Psiholog Alexandra Ioana Siru
Cum sa ma detasez de gandurile care imi fac rau?
Sunt studenta la medicina si citind mai multe despre diverse boli grave, cum ar fi cancerul, mi se intampla ca in fiecare zi, mai ales cand ma pun seara in pat, sa ma gandesc ca cei dragi sau chiar ...
Cand sa mergem cu copilul la psiholog
De 2 saptamani am o problema cu fetita de 8 ani, care a realizat ca e muritoare si nu poate adormi seara cu gândul ca nu vrea sa moara. Ce pot face parintii in acest caz? Trebuie consultat un ...
Dureri de cap, ameteli, amortirea fetei
De o saptamana am mari dureri de cap, mai exact in ceafa, urmate de ameteli si de multe ori simt ca imi amorteste partea stanga a fetei. Tin sa mentionez ca eu anul trecut am facut o depresie severa ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...