Inamicii fertilitatii

Varsta este cel mai important factor care afecteaza fertilitatea in randul femeilor.
  • Publicat:
Inamicii fertilitatii
Inamicii fertilitatii

Sarcina poate fi un eveniment foarte important in viata unui cuplu. Dar atunci cand aceasta decizie este luata mai tarziu sau stilul de viata al partenerilor nu este tocmai cel mai sanatos, perioada de asteptare pana la marea veste se poate prelungi dincolo de orice rabdare. Curioasa care sunt cauzele exacte ale infertilitatii? 

Varsta

Varsta este cel mai important factor care afecteaza fertilitatea in randul femeilor. Ovarul este un organ care imbatraneste destul de repede, ceea ce duce la o fertilitate redusa in cazul femeilor in varsta, precum si la frecvente anomalii genetice ale fatului.

O femeie in varsta de 25 de ani are 75% sanse sa ramana insarcinata dupa sase luni de relatii sexuale neprotejate regulate, in timp ce sansele de conceptie pentru o femeie de 40 de ani sunt drastic reduse la 10%. In ciuda acestor fapte, tot mai multe femei amana astazi sarcina.

Ele doresc mai intai sa isi construiasca o cariera si se decid asupra sarcinii numai dupa varsta de 30 de ani, atunci cand capacitatea lor de reproducere incepe sa se diminueze. Abilitatea de fertilizare a barbatilor scade mult mai lent decat in cazul femeilor, pe masura ce imbatranesc.

Bolile cu transmitere sexuala

Femeile platesc un pret destul de mare pentru fiecare partida de sex neprotejat. Bolile cu transmitere sexuala asimptomatice, cum ar fi Chlamydia, pot afecta iremediabil functia trompelor uterine, fapt ce duce la infertilitate.

Chiar si o singura infectie poate deteriora permanent mucoasa trompelor uterine. Sansele de blocare ale trompelor cresc cu fiecare boala cu transmitere sexuala contactata.

Anomaliile trompelor uterine sunt cel mai adesea consecintele infectiilor din cavitatea pelviana, care deseori raman nediagnosticate si nu prezinta simptome tipice.

Fumatul

Fumatul are un efect indirect asupra numeroaselor functii psihologice necesare pentru reproducerea normala. Acesta determina dezvoltarea foliculilor in ovare si reduce rezistenta organismului impotriva infectiilor.

Femeile care au fumat inainte de varsta de 16 ani, mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse foarte mari sa sufere de infertilitate tubala (anomalii ale trompelor uterine).

Fumatul afecteaza, de asemenea, si barbatii, influentand numarul spermatozoizilor sanatosi si capacitatea lor de fertilizare.

Substantele periculoase din mediul inconjurator

Un tip special de substante chimice si vapori, numite substante teratogene, sunt toxice pentru functiile de reproducere si s-a dovedit stiintific ca reduc fertilitatea atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In plus, afecteaza dezvoltarea normala a fatului.

Concentratiile mari de produse chimice industriale, pesticide si alte toxine sunt deosebit de periculoase pentru sanatatea noastra, respectiv pentru fertilitate.

Consumul de droguri, alcool, cafea

Unele droguri afecteaza eliberarea gonadotrofinei din hipofiza, fapt ce determina reducerea fertilitatii. Aceste substante sunt marijuana, cocaina, alcoolul si chiar cofeina. Cercetari efectuate in America au aratat ca femeile care beau mai mult de 3 cesti de cafea pe zi isi reduc fertilitatea cu 20%.

Stresul

Astazi, oamenii se afla sub un stres semnificativ mai mare decat generatiile anterioare. Mai mult, femeile aflate in perioada fertila au cu 65% mai multe sanse sa devina deprimate decat femeile din trecut, lucru ce duce respectiv la menstruatii neregulate.

Stresul poate afecta si numarul spermatozoizilor la barbati.

Mancatul si exercitiile in exces

In plus, obiceiurile alimentare extreme, precum dietele vegetariene stricte, reduc capacitatea de fertilizare. Si persoanele obeze, cu un stil de viata sedendar pot suferi de infertilitate, la fel ca si sportivii de performanta.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum iti descoperi zonele erogene?
Cum iti descoperi zonele erogene?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”