Cât de des trebuie să schimbăm lenjeria de pat dacă am făcut sex

Există o regulă de aur care trebuie respectată: lenjeria de pat se schimbă o dată pe săptămână, indiferent dacă a fost folosită sau nu.
  • Publicat:
Cât de des trebuie să schimbăm lenjeria de pat dacă am făcut sex
FOTO: 123rf.com

Te speli pe mâni după ce mergi la toaletă, îţi faci duş în fiecare şi, de ce nu, probabil îţi speli şi feţele de pernă de câteva ori pe săptămână pentru e preveni apariţia bacteriilor şi a acneei de pe faţă. Dar ce zici de lenjeria de pat?

În urma unui sondaj s-a descoperit că femeile, în medie, după 19 zile îşi schimbă lenjeria de pat cu una curată, în timp ce bărbaţii o fac după 29 de zile. Mai exact, o dată pe lună. Există totuşi o regulă de aur care trebuie respectată: lenjeria de pat se schimbă o dată pe săptămână, indiferent dacă a fost folosită sau nu. Atunci când dormim, chiar şi cu pijamale lungi, aşternuturile acumulează peste noapte numeroase celule de piele moartă, transpiraţie, praf şi, cel mai probabil, alte fluide eliminate de corp. Săptămână după săptămână, toate aceste substanţe devin un mediu ideal pentru bacterii, iar astfel suntem predispuşi la afecţiuni precum alergiile şi erupţiile cutanate.

Cât de des trebuie să schimbăm aşternuturile după sex

Regula ”o dată pe săptămână” se aplică şi în cazul în care faci sex cu acelaşi partener, mai ales dacă este unul cu care ai o relaţie de lungă durată. În urma contactului sexual, corpurile transpiră, organele genitale se lubrifiază, se umezesc, iar toate aceste fluide rămân în ţesătura lenjeriei de pat. Aceste fluide hrănesc bacteriile, care pot deveni un declanşator al problemelor şi infecţiilor de piele. Mai mult, dacă partenera se află în perioada menstruală, aşternuturile pot fi pătate de sânge. De asemenea, pot rămâne urme de secreţii vaginale, salivă, transpiraţie, iar în cazul sexului anal, chiar şi urme de fecale.

Cât de des schimbăm aşternuturile după o aventură

În cazul unei aventuri de-o noapte, din moment ce nu cunoşti foarte bine persoana cu care te afli în pat, dar mai ales în privinţa obiceiurilor de igienă intimă, aşternuturile trebuie schimbate imediat după actul sexual. Nimeni nu-şi doreşte să facă sex pe aşternuturi pe care a mai avut loc un alt contact sexual, chiar dacă în urma partidei de sex au rămas sau nu fluide.

Bineînţeles, un truc simplu care ajută la menţinerea aşternuturilor curate este acela de a apela la un prosop pe care să-l aşezi pe pat. Astfel, fluidele se absorb mult mai uşor, prosopul poate fi pus imediat la spălat sau în coşul de rufe, iar aşternuturile rămân uscate. Mai mult, pentru a evita apariţia petelor pe aşternuturi în timpul partidelor de sex, evită să foloseşti un lubrifiant pe bază de silicon sau ulei, deoarece pătează, iar petele vor fi greu de scos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”