Circumcizie: tot ce trebuie să ştii despre îndepărtarea prepuţului

Încă există controverse asupra necesităţii şi oportunităţii circumciziei făcute în mod obişnuit. În afară de raţiunile religioase, există şi unele motivaţii medicale recunoscute pentru aplicarea circumciziei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Circumcizie: tot ce trebuie să ştii despre îndepărtarea prepuţului

Circumcizia este probabil cea mai veche şi mai răspândită operaţie chirurgicală. Ea a fost descrisă pentru prima dată în Biblie, acum 3.000 de ani,  în calitate de “tăiere împrejur” rituală, dar probabil că este practicată de mult mai mult timp.

Încă există controverse  asupra necesităţii şi oportunităţii circumciziei făcute în mod obişnuit. În afară de raţiunile religioase, există şi unele motivaţii medicale recunoscute pentru aplicarea circumciziei.

Beneficiile circumciziei

Acestea includ împiedicarea infecţiilor repetate ale glandului (vârful penisului) şi ale prepuţului, evitarea îngustării deschiderii prepuţului, care să obstrucţioneze eliminarea urinei şi împiedicarea prepuţului să acopere tot vârful penisului. Există şi dovezi că circumcizia reduce şansele apariţiei cancerului la penis.

În ce constă operaţia de îndepărtare a prepuţului (circumcizia)

Operaţia constă în esenţă în îndepărtarea prepuţului, pacientul fiiind anesteziat. Zona este curăţată, iar prepuţul este retras, pentru îndepărtarea adeziunilor şi pentru a se curăţa sub el. Apoi este întins în faţă, simetric, de obicei cu ajutorul unor pense chirurgicale fine.

O altă pensă este plasată tranversal pe prepuţ, pentru a reţine vârful penisului în spate, prepuţul este îndepărtat cu ajutorul unui bisturiu  sau al unei foarfeci, iar pensa este îndepărtată. Pielea pungii penisului se retrage de obicei şi marginea pielii rămase în jurul vârfului penisului este suturată la pielea din spate, completându-se astfel procedura. Pacientul se poate întoarce acasă fără probleme, după ce mai întâi a urinat.
Într-o tehnică simplificată, pe vârful penisului se pune un capac în formă de clopot, sub prepuţ. O sutură este legată de bază şi prepuţul suplimentar este îndepărtat.

Complicaţiile circumciziei

Complicaţiile legate de circumcizie sunt rare, deşi va exista o perioadă de disconfort, care poate dura câteva zile. Cea mai întâlnită complicaţie ese o hemoragie, care de obicei se poate controla. Alte complicaţii pot să implice rănirea vârfului penisului şi infecţii.

Aspectele culturale ale circumciziei

În Statele Unite de astăzi, mulţi bărbaţi sunt circumcişi. Deşi părinţii invocă în mod obişnuit motive de igienă, profesioniştii în medicină consideră că operaţia nu are valenţe igienice. Prin urmare, se poate spune că circumcizia este cea mai întâlnită formă de chirurgie cosmetică din Statele Unite.
Mulţi oameni din lume practică circumcizia din diverse motive, etnice sau culturale. Circumcizia este omniprezentă la evrei şi musulmani, precum şi în sectele creştine mai mici din Egipt, Africa, India şi Oceania. Dar în Europa, circumcizia s-a practicat foarte rar, chiar şi astăzi fiind mai puţin obişnuită decât în Statele Unite.

Sociologii şi antropologii au sugerat câteva argumente pentru explicarea circumciziei. Se poate să fi fost considerată sănătoasă, un semn de apartenenţă etnică sau ca fiind atrăgătoare pentru sexul opus, sau poate că s-a crezut că amplifică plăcerea sexuală. De exemplu, deşi se crede că măreşte plăcerea în timpul sexului, această practică nu se explică şi în cazul copiilor foarte mici.

În Occident, circumcizia este adesea asociată cu iudaismul. În mod tradiţional, toţi băieţii evrei sunt circumcişi. Aceasta respectă porunca din Biblie: “Acesta este legământul Meu cu tine şi cu copiii tăi, după tine. Pe fiecare copil de parte bărbătească dintre voi îl veţi tăia împrejur” (Geneza 17:10). Circumcizia este efectuată în ziua a opta de la naşterea copilului, cu excepţia situaţiei în care împrejurările medicale arată că ar fi dăunătoare copilului.

Circumcizia face parte integrantă din religia mozaică. Este prima poruncă biblică pe care trebuie să o respecte evreii. Circumciziile sunt efectuate în mod obişnuit de un mohel, o persoană specializată în circumcizii, deşi în Statele Unite este un lucru obişnuit ca mohel-ul să aibă pregătire medicală.

Sursa: „Enciclopedia sexului”, Dr. Ruth K. Westheimer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”