Principiul praştiei şi şantajul emoţional în relaţia de cuplu

Aceste persoane sunt dispuse să facă orice pentru a nu fi părăsite: se victimizează, ameninţă cu suicidul şi „îşi leagă” partenerul cu un copil.
  • Publicat:
Principiul praştiei şi şantajul emoţional în relaţia de cuplu

Sunt foarte multe persoane care îşi doresc să îşi ţină partenerul în relaţie indiferent de comportamentele acestuia. Chiar dacă văd că sunt înşelate, păcălite, minţite, umilite, fac totul să nu fie părăsite. Ajung astfel să fie dispuse să facă orice li se cere sau chiar ceea ce nu li se cere, doar pentru a nu fi părăsite. De asemenea, pot complota cu prietenii, familia, colegii partenerului, pot apela la şantaj emoţional sau pot pretinde că în cazul în care vor fi părăsite se vor sinucide.

Toate aceste comportamente exagerate duc la principiul praştiei – cu cât vor încerca mai tare să atragă sau să îşi ţină partenerul, cu atât acesta va dispărea mai rapid atunci când va găsi momentul favorabil.

Şantajul emoţional: cum se manifestă în cuplu

Din nefericire, persoanele predispuse acestui principiu nu sunt conştiente de acest aspect şi vor suferi enorm când vor descoperi că au fost părăsite, fără posibilitatea de a mai putea relua vreodată relaţia, dar şi fără să înţeleagă unde şi cum au greşit.

Iată în ce constau comportamentele celor ce îşi provoacă partenerul să ajungă în acest principiul al praştiei:

  • plâng cu uşurinţă şi imploră în permanenţă atenţie, afecţiune, iubire
  • caută până la sufocare să stea cât mai mult alături de partener
  • încearcă să controleze în permanenţă ce face şi unde este partenerul
  • urmăresc comportamentul partenerului în mediul online: ce postează, cine îi da Like şi îi cere explicaţii pentru orice gest
  • încearcă să se împrietenească cu: familia, prietenii, colegii partenerului pentru a afla cât mai multe despre acesta
  • încearcă să îl urmărească fizic
  • se plâng că suferă de boli imaginare doar pentru a poza în rolul victimei, încercând astfel să stârnească mila partenerului
  • doresc să se căsătorească rapid, să se mute, dacă se poate, imediat ce încep o relaţie
  • doresc să dea naştere unui copil cât mai devreme cu putinţă, sperând în acest fel că îşi „leagă” partenerul
  • pot fi în permanenţă nemulţumite de ce şi cum primesc
  • ameninţă cu suicidul
  • ameninţă că spun tot ceea ce ştiu despre partener tuturor
  • pot face cadouri exagerate pe care nu şi le permit sau oferă cadouri mai tot timpul pentru a-şi arăta afecţiunea
  • caută să îşi izoleze partenerul de oricine li se pare periculos pentru relaţia lor
  • caută să îşi apropie orice persoană ce i se pare importantă pentru menţinerea relaţiei

Care sunt soluţiile

Comportamentele descrise mai sus sunt doar o parte din ceea ce poate fi în stare o persoană ce îşi provoacă partenerul să intre în principiul praştiei. Însă, de cele mai multe ori, independent de eforturile pe care aceasta le face, relaţia ajunge să fie sortită eşecului, pentru că toate aceste comportamente ajung să sufoce partenerul, care va face totul să se despartă de acea persoană toxică.

Indicaţia pentru persoana ce are aceste comportamente este să caute ajutorul unui specialist, până când nu este prea târziu. Asta în condiţiile în care, odată părăsită, va putea cădea într-o formă de depresie majoră sau într-o seamă de tulburări de personalitate foarte greu de tratat ulterior. De aceea, cu cât va apela mai curând la specialist, cu atât rezultatele vor fi mai bune, fără a se mai ajunge la despărţire.

Pentru cel care se simte sufocat de parteneră, este indicat să încerce să meargă împreună cu aceasta la terapie de cuplu. Astfel, partenera îşi va conştientiza problemele şi le va putea rezolva. În fond, aceste persoane nu sunt rele, ci doar disperate să aibă o relaţie.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”