Rezultat analiza FSH
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, la aceasta valoare a FSH, probabil ca ati intrat la menopauza. citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Infertilitatea nu este o condamnare! Descoperă-i cauzele şi vezi cum poate fi tratată

Diagnosticul de infertilitate poate nsemna pentru multe cupluri un capt de drum, deci un sentiment de resemnare, sau un nceput anevoios n lumea nclcit a zecilor de analize medicale, a tratamentelor hormonale agresive, a frustrrilor, a depresiei i a prejudecilor pe care majoritatea oamenilor le au.

De multe ori, femeia infertil este privit cu mil sau chiar cu repulsie de cei din jur, aceasta prefernd s in ascuns acest aspect, motiv pentru care interiorizarea sentimentelor poate duce frecvent la stri emoionale fragile i stres, factori care pot reduce semnificativ ansele de concepie.

Astzi, mai mult ca oricnd, de la fertilitate la infertilitate e doar un  pas. Stresul, poluarea i stilul de via epuizant i pun amprenta asupra sntii i mai ales a psihicului, iar  ignorana i lipsa simptomelor n timp real transform infertilitatea n inamicul tcut care adeseori  este  descoperit cnd nu mai este nimic de fcut.

Primul semn care ar trebui s dea de gndit cuplului este contactul sexual neprotejat timp de un an de zile i absena sarcinii. n aceast situaie, cuplul respectiv trebuie s se adreseze unui medic specialist n infertilitate, care poate stabili un diagnostic complet i corect. n urma acestuia, medicul va sugera opiunile de tratament iar pacienii aleg ceea ce consider c este corect, explic Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric-ginecologie la Centrul  Medical Medsana.

tiai c, dei sporul demografic al Romniei este  negativ, cuplurile care i doresc copii nu sunt sprijinite de stat pentru finanarea tratamentelor de fertilitate?

n prezent nu exist nici un program de fertilizare in vitro la stat care s sprijine cuplurile care ntmpin dificulti n a obine sarcina, iar costurile acestor proceduri medicale sunt un obstacol care ndeprteaz speranele cuplului, astfel nct resemnarea devine, de multe ori, un epilog al diagnosticului de infertilitate.

Potrivit Organizaiei Mondiale a Sntii, un cuplu de vrst reproductiv din ase este afectat de probleme de fertilitate.

Cuprins
Cauzele infertilităţii
Analize pentru depistarea cauzei infertilităţii
Metode de tratare a infertilităţii
sus

Cauzele infertilităţii

Din păcate, există multe cazuri de infertilitate diagnosticate greşit, iar tratamentul urmat nu face decât să îngreuneze procesul de concepţie.

Iată care sunt principalele cauze ale infertilităţii la femei şi bărbaţi

La femei:

 • Endometrioza - constă în creşterea anormală a celulelor endometriale (celulele care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) în afara uterului, ale cărei simptome constau în principal în dureri pelvine înainte de menstruaţie, dar şi în timpul actului sexual, la urinare sau în timpul tranzitului intestinal.
   
 • Vârsta înaintată - femeile sunt din ce în ce mai preocupate de carieră şi ignoră ceasul biologic, astfel încât se trezesc prea târziu că îşi doresc un copil, când şansele de concepţie sunt scăzute iar riscul de malformaţii destul de ridicat. Dacă în cazul unei femei până în 30 de ani, riscul de a da naştere unui copil cu malformaţii este de 20%, peste 36 de ani proporţia se schimbă, existând peste 80% şanse ca nou-născutul să sufere de anomalii congenitale iar sarcina săm fie una problematică.
   
 • Trompe înfundate - cauzate de o infecţie nedepistată şi netratată (cum este de exemplu Clamydia, anexita etc.). Infecţiile urinare sunt frecvente la fetiţe începând cu vârsta de 10 ani. Repetate, netratate sau diagnosticate târziu, acestea deprimă imunitatea organismului care este apoi predispus la mai multe infecţii sau suprainfecţii, ce se răspândesc şi afectează organele învecinate. În timpul unei infecţii urinare se produc inflamaţii locale ale căilor urinare (uretra, vezica, uretere) care determină apariţia de aderenţe la organele aparatului reproducător din imediata apropiere – uter, trompe uterine. Aceste aderenţe limitează funcţionarea normală a organelor, care nu îşi mai pot îndeplini corect rolul în cadrul procesului de reproducere.
   
 • Uter poziţionat anormal, prea mic sau înconjurat de aderenţe, cauzate de infecţii genitale

La bărbaţi:

 • Azospermia (afecţiune medicală caracterizată prin lipsa spermatozoizilor în materialul seminal), care este cauzată de stres, asociat cu fumat, alpimentaţie nesănătoasă  şi consum excesiv de alcool.
   
 • Imposibilitatea de a obţine sau de a păstra erecţia
   
 • Ejacularea prematură sau lipsa acesteia
   
 • Raritatea actului sexual (mulţi bărbaţi pot avea probleme cu erecţia când sunt supuşi presiunii de a concepe un copil)
   
 • Infecţiile bacteriene sau bolile cu transmitere sexuală pot provoca blocaje ale ductelor

“În prezent, ponderea cazurilor de infertilitate este aproximativ egală: 50 la sută la femei şi tot atât la bărbaţi, asta pentru că acum ştim foarte multe despre infertilitatea la bărbaţi", adaugă Dr. Vythoulkas.

Diversitatea factorilor care afectează fertilitatea, precum şi faptul că, în 15% din cazuri, cauzele rămân complet necunoscute fac absolut necesară înţelegerea în profunzime a acestei probleme şi înlăturarea statutului de subiect tabu.

Infertilitatea este o boală, iar cuplurile ar trebui încurajate către informare, analize preventive şi  abordarea terapiilor medicale şi psihologice. 

sus

Analize pentru depistarea cauzei infertilităţii

Un prim pas important îl constituie analizele de testare a potenţialului fertil. Depistarea timpurie a reducerii  rezervei de celule reproductive poate motiva iniţierea măsurilor preventive adecvate. Acestea sunt cu  atât mai  importante cu cât eşecul concepţiei afectează ulterior încrederea în sine, visurile pentru viitor şi  relaţiile cu cei  din jur.

Pentru a şti exact de care parte se află problema infertilităţii în cuplul vostru, este necesar să faceţi câteva analize medicale:

Pentru femei:

 • Analize de sânge - pentru a determina nivelul hormonilor implicaţi în ovulatie si pentru a depista o eventuală infecţie.
   
 • Biopsia endometrială - necesară pentru a stabili dacă ovulaţia are loc sau nu şi dacă mucoasa uterină este pregătită din punct de vedere hormonal să primească o sarcină. Biopsia se efectuează exact înaintea începerii ciclului menstrual.
   
 • Ecografia - se examinează zona pelvină pentru a identifica posibile anomalii ale ovarelor şi uterului.
   
 • Histerosalpingografia - se utilizează pentru evaluarea afecţiunilor uterului şi a trompelor uterine, dacă există obstrucţii sau alte probleme. Presupune injectarea unei substanţe de contrast în uter, iar cu ajutorul razelor X se determină dacă trece din uter în trompe.
   
 • Histeroscopia - cu ajutorul unui instrument mic se examinează interiorul colului uterin şi al uterului pentru a descoperi neregularităţi.
   
 • Laparoscopia - medicul face o intervenţie minim-invazivă prin care va insera în abdomen un dispozitiv subţire dotat cu o cameră de filmat cu ajutorul căruia examinează trompele, ovarele şi uterul. Laparoscopia se foloseşte, în principal, ca modalitate de diagnosticare a endometriozei.

Pentru bărbaţi:

 • Examen fizic, inclusiv al zonei genitale
   
 • Analize de laborator ale materialului seminal - pentru evaluarea cantităţii, culorii şi numărului de spermatozoizi, concentraţia acestora, forma şi mobilitatea acestora. De asemenea, se urmăreşte prezenţa unei infecţii sau a sângelui.
   
 • Determinarea nivelului de testosteron sau a altor hormoni din sânge care duc la infertilitate.
sus

Metode de tratare a infertilităţii

Sentimentele de vină şi starea de tensiune permanentă pot distruge iremediabil relaţia de cuplu. Mai  mult, presiunea se poate extinde la nivelul întregii familii, deoarece inabilitatea de a avea copii în seamnă şi inabilitatea de a avea nepoţi.

De aceea, abordarea  infertilităţii presupune o muncă în echipă, ce solicită  înţelegere, răbdare şi comunicare între toţi cei implicaţi: familie, prieteni, medici specialişti şi nu în ultimul  rând, consilieri şi psihologi.

Modalităţile de tratament ale infertilităţii includ: medicamente (pentru impotenţă, ejaculare prematură - bărbaţi, şi pentru tratamentul problemelor de ovulaţie – femei), chirurgie, inseminare artificială şi tehnologia reproducerii asistate (fertilizarea in vitro).

În peste 70% din cazuri, infertilitatea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor combinate cu intervenţia chirurgicală.

Important de precizat este faptul că medicaţia recomandată pentru tratamentul infertilităţii prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje, motiv pentru care este important să fiţi informaţi de către medic asupra riscurilor, beneficiilor şi reacţiilor adverse ale fiecărui medicament prescris.

Metoda chirurgicală constă în extragerea spermatozoizilor din tractul genital masculin sau, în cazul unor probleme ale ovarelor, ale trompelor uterine sau ale uterului, se pot efectua intervenţii chirugicale de corecţie.

Inseminarea artificială constă în injectarea de spermă special preparată, făcându-se în prealabil un tratament de stimulare a ovulaţiei cu medicamente orale, injectabile sau spray nazal precum Clomifen citrat, Gonadotrofina umană menopauzală, Hormonul foliculo-stimulant, Analogi ai hormonilor eliberatori de gonadotrofină, Metformin sau Bromcriptină.

Astfel de medicamente pentru fertilitate prezintă însă riscul de obţinere a unor sarcini multiple, care sunt mai dificile iar feţii prezintă riscuri mai mari de naştere prematură. De asemenea, aceste medicamente pot prezenta reacţii adverse cum ar fi: dureri pelvine, greaţă, cefalee, vedere înceţoşată, balonare abdominală etc.

Tehnologia reproducerii asistate sau fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă ultima soluţie la care trebuie să apeleze un cuplu în încercarea de a obţine o sarcină. Această procedură este indicată atunci când toate tratamentele clasice au eşuat. Tehnica FIV constă în crearea embrionului în afara corpului uman. După stimularea hormonală a ovarelor, ovocitele sunt extrase şi s epun în contact cu spermatozoizii parenerului într-o eprubetă (in vitro). Spermatozoizii vor fecunda ovocitele şi astfel se vor obţine embrioni care vor fi ulterior introduşi în uterul viitoarei mame, unde, în cazul fericit, aceştia vor continua să se dezvolte, rezultând sarcina.

"Şansele de reuşită a acestei proceduri sunt de peste 50%", potrivit Dr. Konstantinos Pantos, secretarul general al Asociaţiei Elene pentru Medicină Reproductivă şi directorul Centrului pentru Reproducere Umană din Atena, cea mai mare clinică de profil din Grecia.

Acest procent depinde însă foarte mult şi de vârsta femeii, care după 36 de ani prezintă un risc crescut de sarcină problematică, naştere prematură, avort spontan, malformaţii congenitale ale fătului sau, pur şi simplu, incapacitatea de a rămâne însărcinată.

De asemenea, există posibilitatea mamelor-surogat, o procedură ideală pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani care îşi doresc un copil dar care nu pot concepe şi purta în pântece un copil în mod natural. Metoda constă în combinarea ovulului cu spermatozoidul şi implantarea embrionului matur în pântecul mamei surogat.
Donarea de ovule este însă o procedură interzisă în România, prin urmare multe femei aleg să meargă în ţări care nu suferă de astfel de viduri legislative, precum Grecia, Ucraina, Israel etc.

Dacă alegeţi să urmaţi această procedură, ţineţi cont că trebuie să o faceţi doar în clinici controlate, legale, unde toate lucrurile coincid în conformitate cu reglementările în vigoare. Este foarte important ca donatorii de ovocite să fie atent selectaţi şi să li se facă examinarea medicală necesară. Mamele surogat trebuie supuse unui examen medical precum şi psihologic care să ateste faptul că sunt pregătite să participe la un astfel de program, dar şi pentru a evita dificultăţile ce pot apărea după naştere.

Citește și:
Cum sa combati infertilitatea masculina
Infertilitate: principalele cauze şi vârsta optimă pentru sarcină
Endometrita, responsabila de infertilitate
Candidozele netratate duc la inflamatii cronice, leziuni pe col si infertilitate


Exclusiv Online - 18.06.2014 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Alexandru Ioan CUZA şi una dintre cele mai mari CONSPIRAŢII din istoria României Alexandru Ioan CUZA şi una dintre cele mai mari CONSPIRAŢII din istoria...
TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o dată - VIDEO TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Vă atrag foarte mult distracţiile şi v-aţi propus să nu pierdeţi niciun prilej în a le dovedi celorlaţi că ştiţi să trăiţi. Pe plas socio-profesional se bun ale baze ale evoluţiei dumneavoastră...citește mai departe

×

Zf.ro
SOLUŢIA la criza forţei de muncă din România. Cum puteţi fi plătiţi cu salarii de mii de lei. Oricine poate face asta, şi este EXTREM de bănos SOLUŢIA la criza forţei de muncă din...
ATAC fără precedent de la Mega Image în...
ULTIMĂ ORĂ: Una dintre cele mai mari actriţe...
BusinessMagazin.ro
Cel mai sărac oraş din România, adus în paragină de o fraudă masivă cu fonduri europene. Localnicii emigrează pe capete Cel mai sărac oraş din România, adus...
Începe construcţia autostrăzii pe care...
Mediafax.ro
Tânără ROMÂNCĂ, aproape desfigurată după ce a fost victima unui ATAC rasial în Marea Britanie. Motivul HALUCINANT pentru care o badă de adolescenţi au bătut-o cu bestialitate Tânără ROMÂNCĂ, aproape desfigurată...
Momente de cumpănă pentru Liviu Dragnea....
ANCHETA ia o altă TURNURĂ. Poliţia oferă...
Gandul.info
Unui bărbat, care stătea la o terasă, i s-a făcut milă de un om al străzii. L-a chemat la el şi i-a dat CARDUL lui şi PIN-ul: Mergi la un bancomat şi scoţi 20 de lire/ Ce a urmat este ULUITOR | VIDEO VIRAL Unui bărbat, care stătea la o terasă,...
Un bărbat din Brăila a vrut să îşi...
Preotul a chemat după slujbă o ENORIAŞĂ,...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: Simona Halep are un nou antrenor şi tocmai a confirmat totul! Prima reacţie a fostului lider mondial BREAKING NEWS: Simona Halep are un nou antrenor...
BREAKING NEWS: Nu e nimic de făcut atunci...
Crimă înspăimântătoare! I-a violat...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Un tânăr de 18 ani ar putea sta în ÎNCHISOARE 28 de ani pentru o fotografie de pe Facebook Un tânăr de 18 ani ar putea sta în ÎNCHISOARE...
Acest telefon chinezesc cu nume ciudat ar...
Primul GALAXY FOLD filmat de un utilizator!...
ProMotor.ro
RABLA 2019. Preţuri foarte bune la toate modelele Dacia! Uite oferta completă RABLA 2019. Preţuri foarte bune la toate...
LOCURILE DE PARCARE de pe stradă S-AR PUTEA...
Un şofer şi-a cumpărat o maşină RULATĂ...
Descopera.ro
DESCOPERIREA care răstoarnă toate cunoştinţele despre geografie. S-a găsit un nou continent DESCOPERIREA care răstoarnă toate cunoştinţele...
Camerele NASA au înregistrat un fenomen...
Descoperirea SECOLULUI! Mormântul lui Tutankhamon...
ULTIMA ORĂ
IMAGINI ŞOCANTE. Copii terorizaţi de o învăţătoare din Capitală care s-a filmat când ţipă la ei | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.