Infertilitatea nu este o condamnare! Descoperă-i cauzele şi vezi cum poate fi tratată

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri un capăt de drum, deci un sentiment de resemnare, sau un început anevoios în lumea încâlcită a zecilor de analize medicale, a tratamentelor hormonale agresive, a frustrărilor, a depresiei şi a prejudecăţilor pe care majoritatea oamenilor le au
Infertilitatea nu este o condamnare! Descoperă-i cauzele şi vezi cum poate fi tratată

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri un capăt de drum, deci un sentiment de resemnare, sau un început anevoios în lumea încâlcită a zecilor de analize medicale, a tratamentelor hormonale agresive, a frustrărilor, a depresiei şi a prejudecăţilor pe care majoritatea oamenilor le au.

De multe ori, femeia infertilă este privită cu milă sau chiar cu repulsie de cei din jur, aceasta preferând să ţină ascuns acest aspect, motiv pentru care interiorizarea sentimentelor poate duce frecvent la stări emoţionale fragile şi stres, factori care pot reduce semnificativ şansele de concepţie.

Astăzi, mai mult ca oricând, de la fertilitate la infertilitate e doar un  pas. Stresul, poluarea şi stilul de viaţă epuizant îşi pun amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului, iar  ignoranţa şi lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut care adeseori  este  descoperit când nu mai este nimic de făcut.

“Primul semn care ar trebui să dea de gândit cuplului este contactul sexual neprotejat timp de un an de zile şi absenţa sarcinii. În această situaţie, cuplul respectiv trebuie să se adreseze unui medic specialist în infertilitate, care poate stabili un diagnostic complet şi corect. În urma acestuia, medicul va sugera opţiunile de tratament iar pacienţii aleg ceea ce consideră că este corect”, explică Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie la Centrul  Medical Medsana.

Ştiaţi că, deşi sporul demografic al României este  negativ, cuplurile care îşi doresc copii nu sunt sprijinite de stat pentru finanţarea tratamentelor de fertilitate?

În prezent nu există nici un program de fertilizare in vitro la stat care să sprijine cuplurile care întâmpină dificultăţi în a obţine sarcina, iar costurile acestor proceduri medicale sunt un obstacol care îndepărtează speranţele cuplului, astfel încât resemnarea devine, de multe ori, un epilog al diagnosticului de infertilitate.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un cuplu de vârstă reproductivă din şase este afectat de probleme de fertilitate.

Pagina 1 din 4
13 paşi pentru o nouă relaţie
13 paşi pentru o nouă relaţie