Cum să-ţi convingi partenerul să mergeţi la terapie de cuplu

Multe cupluri întâmpină probleme în relaţie, iar terapia de cuplu poate fi de ajutor. Dar ce faci când partenerul nu e de acord?
  • Publicat:
Cum să-ţi convingi partenerul să mergeţi la terapie de cuplu
FOTO: 123rf.com / Cum să-ţi convingi partenerul să mergeţi la terapie de cuplu

Multe cupluri se confruntă cu probleme, mai mici, mai mari, dar fiecare dintre ele aleg să le rezolve în felul lor. Dacă unii parteneri aleg calea cea mai uşoară, să renunţe la relaţie atunci când apare o problemă, fără niciun pic de efort, alţii preferă să facă tot ce le stă în putere pentru a rezolva problemele apărute, de la comunicare, trucuri de regăsire a partenerilor, până la terapia de cuplu. Cu toate astea, există parteneri care se tem de ideea de a merge la terapie de cuplu, pentru a nu fi percepuţi ca şi când ar avea o problemă sau, de ce nu, de teamă că terapeutul îi poate face să-şi dea seama că ar trebui ca cei doi să încheie relaţia. Pe lângă asta, mai există presiunea de a vorbi despre lucruri dificile sau inconfortabile sau să simtă ceea ce au încercat să evite pentru mult timp. Mai există posibilitatea ca unul dintre parteneri să se simtă vulnerabil în faţa unui străin sau să considere că poate fi judecat, aspecte perfect normale.

Ceea ce multe cupluri nu înţeleg în privinţa terapiei de cuplu este că cei doi parteneri sunt observaţi ca un sistem. Chiar dacă unul dintre ei este vinovat, amândoi participă la acest sistem. Treaba unui terapeut bun este de a ajuta cuplurile să participe la rezolvarea problemei- cum să schimbe pattern-urile nesănătoase de comunicare şi comportament din relaţie, de exemplu. Iată cum îţi poţi convinge partenerul să mergeţi la terapie de cuplu.

Evită să-ţi învinovăţeşti partenerul

De cele mai multe ori întâlnim cupluri în care unul dintre parteneri încearcă să-l ”repare” pe celălalt. Trebuie să-ţi ajuţi partenerul să înţeleagă că amândoi sunteţi vinovaţi şi amândoi trebuie să vă implicaţi în aceşti paşi, în rezolvarea problemelor şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare. În plus, asigură-l că şi tu îţi doreşti să devii un partener mai bun pentru el.

Lasă-ţi partenerul să aleagă terapeutul

Înainte de a alege un terapeut la care să mergeţi pentru a vă rezvolva problemele, încercaţi trei dintre ei. Staţi de vorbă cu ei şi vedeţi cu care vă place să lucraţi. Oferă-i partenerului controlul de a face această alegere.

Vorbiţi despre cele mai mari temeri ale partenerului în privinţa terapiei

Refuzul de a merge la terapie are în spate o teamă. Comunică alături de partener cu calm şi vezi ce îl deranjează, de fapt, în privinţa acestei sugestii, de a merge la terapie de cuplu pentru a vă rezolva problemele.

Explică-i că niciodată nu este prea devreme

Există cupluri care au probleme încă de la începutul relaţiei, dar asta nu înseamnă că este prea devreme să apelezi la ajutorul unui specialist. Este o practică sănătoasă prin care eviţi obiceiurile care-ţi pot afecta parcursul relaţiei. În general, probleme din relaţie pot avea în spate anumite aspecte mai puţin plăcute care au afectat copilăria partenerului, ceea ce naşte conflicte în prezent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”