Adevaruri pentru cupluri

Cercetarile privind relatiile interpersonale au aratat ca o singura greseala poate anula ore intregi de comportament impecabil fata de persoana iubita.
  • Publicat:
Adevaruri pentru cupluri
Adevaruri pentru cupluri

Fiecare relatie dispune de un rezervor de sperante. Chiar si cele mai ditructive certuri si conflicte au la origine bune intentii. Aceste intentii bune stau la baza unui rezervor de sperante ca obtinerea unei relatii pe deplin satisfacatoare nu este o misiune imposibila. Afla 5 adevaruri pentru relatia ta, sa evoluati si sa va maturizati impreuna, fara conflicte:

1. O greseala anuleaza 20 de fapte bune

Cercetarile privind relatiile interpersonale au aratat ca o singura greseala poate anula ore intregi de comportament impecabil fata de persoana iubita. Rezolvarea: partenerii trebuie sa invete cum sa-si controleze furia si comportamentul negativ, gasind o metoda prin care sa-si exprime sentimentele intr-o maniera constructiva. Exprimarea constructiva a furiei sau a supararii tine de capacitatea fiecaruia de a alege momentul si locul potrivit pentru conversatie.

2. Mici schimbari, mari efecte

Initial ne gandim ca este usor sa gasim diferentele dintre cuplurile fericite si cele nefericite. Desi se dovedeste a fi adevarat faptul ca exista diferente, acestea sunt adesea mici si subtile. Majoritatea cuplurilor care trec prin dificultati tind sa creada ca este nevoie de schimbari extraordinare, daca nu chiar miracole, pentru ca situatia sa se imbunatateasca.

Si pentru ca asa este natura umana, cei mai multi dintre cei care au astfel de probleme in relatie tind sa creada ca partenerul este cel care trebuie sa faca aceste schimbari. Dar de cele mai multe ori nu realizam ca nu putem detine controlul asupra comportamentului celuilalt.

Drept rezultat, dezvoltam un sentiment de neajutorare sau lipsa de speranta pentru relatia cu probleme. Daca el sau ea s-ar schimba, totul ar fi bine, sau cel putin asa gandim. Revolutia apare cand realizam ca micile modificari in propriul comportament pot avea rezultate pozitive, care ne fac sa fim mai optimisti si mai deschisi fata de partener.

Adauga relatiei tale un comportament plin de tandrete – fa-i complimente partenerului privind aspectul sau, atinge-l cat mai des sau tine-l de mana cand mergeti pe strada. De asemenea, uita de acele actiuni „urate” cum ar fi sa ignori persoana iubita cand esti suparata sau s-o insulti cand te enerveaza.

3. Nu diferentele dintre parteneri aduc problemele, ci modul in care sunt tratate aceste diferente

Multe persoane cred ca problemele din relatia lor apar ca rezultat al diferentelor dintre ei si parteneri. Multi spun: „Nu suntem compatibili: lui ii place sa fie mereu in miscare, iar mie imi place sa stau acasa”. Aceste motive reprezinta incercarea de a explica lipsa intelegerii din cuplu.

Dar in loc sa se concentreze asupra diferentelor si asemanarilor, partenerii din relatii fericite dezvolta capacitatea de a fi buni ascultatori. Aceasta abilitate de a asculta nu are nimic in comun cu eliminarea diferentelor, acceptarea fortata a unui consens sau a da sfaturi.

A-l asculta pe celalalt implica intelegerea si acceptarea diferentelor de personalitate si de gusturi. A avea langa tine un bun ascultator este echivalent cu avea un bun prieten. In relatiile fericite, partenerii conteaza unul pe celalalt ca pe cel mai bun prieten si niciodata ca pe un judecator sau consilier.

4. Femeile si barbatii lupta cu arme diferite, dar sufera la fel

Nu numai ca femeile si barbatii sufera la fel, dar obtin aceleasi „rani” in incercarea de a implini obiective identice: acceptarea, suportul si afectiunea. Cand partenerii incearca sa inteleaga ce nu merge in relatia lor, ei analizeaza prima data armele pe care le folosesc, in locul acelor scopuri finale care sunt dorite la fel de mult de amandoi. In incercarea de a defini acele scopuri pe care le au atat femeile cat si barbatii cand intra intr-o relatie, cercetatorii au descoperit cateva prejudecati privind diferentele dintre barbati si femei.

Contrar „intelepciunii populare” care spune ca barbatii au „o problema cu intimitatea” iar femeile „tind sa reactioneze exagerat”, de fapt barbatii si femeile difera foarte putin cand vine vorba de dorinta si intimitate. Din cauza unei varietati de motive, atat biologice cat si culturale, barbatilor le este greu sa faca fata conflictelor, in timp ce femeilor li se pare dificil sa faca fata racelii emotionale. In aceste conditii, barbatii se retrag din fata conflictelor din relatie in timp ce femeile vor sa le rezolve imediat prin discutii.

5. Partenerii trebuie sa invete regulile „jocului”

Multi oameni par sa-si traiasca viata jucandu-se „de-a cuplul”. Deseori auzim celebritatile glumind pe seama celor 4, 5 casnicii pe care le-au avut. In loc sa schimbe partenerii in cautarea relatiei fericite, oamenii ar trebui sa invete cum sa-si controleze furia, cum sa faca fata conflictelor si neintelegerilor care apar inevitabil in orice relatie.

Din pacate, partenerii intra intr-o relatie fara reguli deja stabilite si fara indemanarea de a trata adecvat sentimentele negative puternice care sunt o parte a oricarei relatii. Fara reguli, partenerii ajung in final la o forma de razboi care ii va rani pe amandoi si in loc sa preia controlul asupra conflictului, conflictul ajunge sa le stapaneasca relatia.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân