Cezar

[Cesaria, Cesario, Cezara, Cezare, Cezarina, Cezara, Chesar, Chesar, Chesarie, Chesaru, Chisar, Chisaroaia, Chisa, Isarie, Isariu, Isar, Isarescu, Saru, Sarul, Sara, Saria, Sarian, Sarlea, Chesa, Chesar.]
Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Baiat

Istoricul Pliniu cel Bătrân a dat sens numelui Cezar prin referinţa la obiceiul de tăiere a pântecului mamei, la naşterea împăratului.

În expresia „Caeso matris utero”, numele capătă sensul „divinitate”, „cu plete”, „coamă”.

Forma de Caisar a fost purtată, la începuturi, de către pretorul Sextus Iulius Caisar. Apoi, de către fiul adoptiv al dictatorului Caius Octavius – mai târziu împăratul Caius Iulius Caesar Octavius Augustus, numele fiind ulterior preluat de descendenţii casei Claudia – de la Tiberiu la Neri, titlu distinctiv pentru conducători.

Însă, în timp, termenul a devenit unul medical – “cezariană”.

O altă ipoteză susţine că Caesar, la genitiv Caesaris, este de origine etruscă şi are la bază numele comun „caisar” – „divinitate”, fiind o denumire gentilică.

În perioada împăratului Adrian, termenul primeşte sensul comun de împărat.

Deşi foarte răspândit, numele Cezar nu are semnificaţie creştină decât în cadrul bisericii orientale.

Numele Cezar, dar mai ales purtătorii lui, au reprezentat adevărate surse de inspiraţie pentru scriitori remarcabili, cum ar fi Shakespeare – tragedia “Iulius Cezar”, Corneille – tragedia “Moartea lui Pompei”, Voltaire – tragedia “Moartea lui Cezar” sau G.B. Shaw – drama “Cezar şi Cleopatra”.

Sfântul Cezarie, medicul şi fratele Sfântului Grigorie Nazians, este pomenti de biserica răsăriteană pe 7 octombrie.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica