Caius

[Gaicu, Gaiculescu, Caiu, Gaitan, Gaiban, Gaibar, Gaivoronschi]
Orginea:
latină
Potrivit pentru:
Baiat

Numele Caius a fost introdus în spaţiul românesc – cu precădere în zona Transilvaniei – prin curentul de emancipare al “Şcolii Ardelene” şi, datorită complexităţii sale, lingviştii i-au găsit mai multe semnificaţii.

Una dintre teorii susţine că Caius provine de la termenul “gaius” – „pasărea coţofană”, de unde provine şi termenul popular „gaia”.

Pe de altă parte, Caius îşi găseşte originea în substantivul „gaudium” – „bucurie”.

Acest nume latin a devenit celebru nu pentru semnificaţia lui, ci pentru că a fost purtat cu demnitate de sfinţi şi împăraţi celebri: – Caius Caesar Caligula sau Caius Aurelius Valerius Diocletianus (renumit pentru politica sa agresivă împotriva creştinilor), de exemplu.

Iluştrii ce au purtat numele Caius au fost şi: poetul liric Caius Valerius Catullus, bogatul protector al artelor Caius Cilnius Maecenas, istoricul, literatul si filologul Caius  Plinius Secundus (sau Pliniu cel Batrin), scriitorul si istoricul Caius Suetonius Tranquillus.

Printre cei 70 de Apostoli s-a numărat şi Sfântul Apostol Caius, botezat de Sfântul apostol Pavel. În Noul Testament, numele lui apare sub formă de Gaius sau Gaie.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Vezi Semnificația numelui în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Prânz delicios cu cârnați la grătar și frigărui de legume