Agnes

[Anesa, Aneza, Agnese, Agnesa, Agneta, Ines]
Orginea:
latină şi greacă
Potrivit pentru:
Fata

Dacă abordăm perspectiva cercetătorilor ce consideră că numele Agnes provine de la grecescul „agne”, „hagnos”, atunci numele de fată Agnes înseamnă „puritate”, „sfinţenie”, „pur”, „fără pată”, „curat” sau „cast”, „castă”.

Dintr-un alt punct de vedere, Agnes este şi formă a termenului latinesc “agnus”, „agnessa” care se defineşte prin „miel”, „mieluşea”. Este un prenume ce s-a răspândit rapid în onomastica creştină, din primele secole ale erei noastre. Menţionat încă din anul 445 prin prisma cultului unei fecioare din Roma, martiră în timpul lui Dicoleţian.

Simbolistica creştină îi oferă numelui semnificaţia de sfânt – „Iisus, mielul jertfit, mielul sfânt”.

Sfânta Agneza este sărbătorită în calendarul romano-catolic pe data de 21 ianuarie. Acesta era o cunoscută fecioară din Roma, de o frumuseţe izbitoare, care la vârsta de 12 – 13 ani şi-a închinat viaţa lui Iisus Hristos, păstrându-şi puritatea. Legenda spune că unul dintre pretendenţii săi a orbit subit de durere atunci când fecioara i-a refuzat cererea în căsătorie. Însă, tânărul s-a vindecat la scurt timp după acestă tragedie datorită rugăciunilor Sfintei Agneza.

Sfârşitul vieţii ei este unul extrem de trist, devenind victimă persecuţiilor împăratului Diocleţian şi moare prin tăiere de cap. La începutul secolului al IV – lea a fost martirizată, iar pe locul unde a fost înmormântată s-a construit biserica “Sfânta Agnia”.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica