Emfizemul subcutanat

[aer în ţesutul subcutanat, crepitaţii, emfizem tisular]

Descriere

Emfizemul subcutanat apare atunci când aerul ajunge în ţesuturile de sub piele. Acest lucru apare de obicei la nivelul toracelui sau gâtului, dar poate apărea şi în alte părţi ale corpului.

Poate arăta ca o umflătură netedă a pielii. La palpare apare o senzaţie de trosnitură datorită aerului care este împins în ţesuturi.

Cauze posibile

Este o afecţiune rară care poate apărea din următoarele cauze:
• Pneumotorax (plămîni colabaţi) (prezenţa aerului în cavitatea toracică), care apare adesea în urma unei fracturi costale;
• Fractura oaselor faciale;
• Ruptura unei bronhii;
• Ruptura esofagului ca urmare a unor traumatisme contondente, vărsături puternice (sindromul Boerhaave), răni prin împuşcare sau înjughiere, rar după proceduri medicale cum ar fi endoscopia, montarea unui cateter venos central, intubaţie şi bronhoscopie;

Aerul poate fi găsit între straturile pielii de la nivelul membrelor superioare şi inferioare sau toracelui în cursul unor infecţii cum ar fi de exemplu gangrena gazoasă.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Apare unul dintre următoarele simptome:
Durere sau senzaţie de presiune toracică;
• Colorare albastră a tegumentelor sau buzelor (cianoză);
Confuzie sau pierderea cunoştinţei chiar pentru scurt timp;
Dificultăţi la respiraţie;
Febră mare (peste 38,3°C);
Greaţă şi vărsături.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: