Durere precordială

[durere în piept]

Descriere

Durerea în piept este o acuză foarte frecventă. Mulţi pacienţi sunt conştienţi de faptul că acest tip de durere poate fi un semn al unei afecţiuni grave ce poate ameninţa viaţa şi se prezintă la medic pentru evaluare la cele mai uşoare manifestări. Alţii, inclusiv mulţi pacienţi cu probleme serioase de sănătate, minimizează sau ignoră aceste semne. Percepţia durerii variază mult de la un individ la altul şi variază şi în funcţie de sex. Oricum este ea descrisă, durerea în piept nu trebuie ignorată până când nu se găseşte o explicaţie.

Anatomic, zona precordială reprezintă zona din regiunea toracică (zona pieptului) care se găseşte deasupra inimii. Durerea precordială poate indica mai multe afecţiuni printre care şi costocondrita şi pericardita virală.

Sindromul de captură precordială reprezintă una dintre cauzele frecvente de durere precordială la copii şi adolescenţi. De asemenea, mai apare, deşi mai puţin frecvent, la adulţi. Acest sindrom se manifestă printr-o durere foarte intensă, ascuţită, apărută în mod obişnuit în partea stângă a pieptului, în general la nivelul cartilajelor dintre coaste şi stern şi se amplifică când persoana trage aer în piept (în inspir). Pacienţii cred adesea că au un atac de cord (infarct miocardic) ceea ce le produce panică.

Această durere se manifestă în general între 30 secunde şi câteva minute. Frecvenţa episoadelor dureroase variază de la pacient la pacient; uneori apar zilnic, de mai multe ori pe zi, alteori apar mai puţin frecvent cu perioade de săptămâni, luni sau chiar ani între episoade. Deşi unele episoade nu durează mai mult decât câteva respiraţii, în unele cazuri durerea poate persista până la 30 de minute. Rareori, inspirul sau expirul va produce un pocnet sau o senzaţie de rupere în piept ce duce la dispariţia durerii. În cele mai multe cazuri durerea se rezolvă repede şi complet şi nu sunt necesare medicamente. Nu se cunoaşte tratament pentru acest sindrom.

Sindromul de captură precordială se manifestă printr-un debut brusc cu durere toracică anterioară pe partea stângă a toracelui.

Durerea este localizată şi nu iradiază aşa cum se întâmplă de obieci în cazul durerii apărute în infarctul miocardic. Inspirul, şi uneori expirul, adesea intensifică durerea. De asemenea, durerea se amplifică la mişcare. În mod obişnuit acest lucru face ca pacientul să evite mişcările şi să respire superficial până când se termină episodul dureros. Episoadele durează de obicei de la câteva secunde la 3 minute. Frecvenţa episoadelor variază de la mai multe episoade pe zi, în fiecare zi până la apariţia unui episod la câţiva ani de zile. Se pare că acest sindrom este dat de crampele localizate ale anumitor grupe musculare.

Intensitatea durerii poate varia de la o durere surdă, enervantă până la durere intensă ce determină pierderea temporară a vederii sau înceţoşarea vederii şi pierderea respiraţiei.

Cauze posibile

Cauzele sindromului de captură precordială nu sunt cunoscute. Unii consideră că durerea îşi are originea la nivelul pleurei parietale (foiţa ce acoperă cutia toracică pe interior). Alţii cred că durerea are la bază spasmul muşchilor intercostali care se uşurează după relaxare spre deosebire de întinderea muşchilor intercostali. Durerea din cadrul acestui sindrom cel mai probabil nu este de origine cardiacă.

Alte cauze:
Pericardita virală;
Costocondrita;

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Apar simptome precum:
Semne vitale anormale (tahicardie, bradicardie, tahipnee – accelerarea frecvenţei respiratorii, hipotensiune-scăderea tensiunii arteriale);
Semne de hipoperfuzie (de exemplu confuzie, cianoză, transpiraţii);
• Scurtarea respiraţiei;
• Puls sau zgomote pulmonare asimetrice;
• Sufluri cardiace noi apărute.

Sindromul de captură precordială nu este considerat o afecţiune gravă care să producă îngrijorare. Durerea precordială poate să apară la indivizii sănătoşi şi cel mai frecvent apare la persoanele tinere şi se rezolvă până la vârsta adultă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: