Deviere laterală a coloanei vertebrale

[Scolioza vertebrală]

Descriere

Coloana vertebrală normală văzută din spate este dreaptă. În cazul scoliozei apare o curbare laterală, coloana având formă de “S” sau de “C” şi poate apărea o rotaţie a coloanei dând impresia că persoana se înclină lateral. Se consideră scolioză atunci când curbura este mai mare de 10 grade.

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale şi nu trebuie confundată cu postura defectuoasă. Curbura coloanei poate să fie spre dreapta sau stânga, sau către ambele părţi la nivele diferite. Poate fi afectată atât coloana toracică cât şi cea lombară.

De obicei apare în copilărie, înainte de pubertate, dar poate fi diagnosticată şi în adolescenţă. Afectează mai frecvent fetele decât băieţii.

Se manifestă prin: diferenţă între înalţimea umerilor, diferenţă între înălţimea sau poziţia şoldurilor, diferenţă de poziţie sau înalţime a omoplaţilor, capul nu este centrat în raport cu restul corpului, în poziţie dreaptă mâinile nu stau simetric pe lângă corp, în poziţie aplecată părţile laterale ale spatelui apar la înălţimi diferite. Durerile de spate şi de picioare, ca şi modificările de defecaţie (scaun) şi de micţiune (urinare) sunt frecvent asociate cu scolioza idiopatică.

Cauze posibile

În peste 80% din cazuri nu se cunoaşte cauza, ceea ce se numeşte scolioză idiopatică. În celelalte cazuri scolioza poate apărea ca rezultat al degenerării discurilor intervertebrale (cum apare în artrită), osteoporoză sau ca afecţiune ereditară care apare la mai mulţi membri ai aceleaşi familii.

În funcţie de cauză, scoliozele pot fi:
Nestructurale (se mai numesc şi funcţionale) – în această situaţie structura coloanei vertebrale este normală, dar curbura apare datorită altor afecţiuni (de ex. diferenţa de lungime dintre membrele inferioare, afecţiuni inflamatorii). De obicei acest tip este temporar şi dispare când se tratează cauza.
Structurale – de mai multe cauze printre care:
– de cauză necunoscută (idiopatice),
– diverse boli – neuromusculare (date de boli ca paralizia cerebrală, distrofia musculară, spina bifida), metabolice, boli ale ţesutului conjunctiv, boală reumatoidă;
– defecte congenitale;
– traumatisme;
– degenerarea discurilor intervertebrale – spondiloza;
osteoporoză;
– infecţii;
tumori;
– creştere anormală.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: