Consum excesiv de lichide

[polidipsie, sete excesivă, exacerbarea senzaţiei de sete]

Descriere

Reprezintă o senzaţia exagerată de sete, necesitatea anormală de a bea lichide continuu. Sentimentul de sete este normal, dar setea excesivă, mai ales când se menţine pe o perioadă mai lungă de timp poate fi un simptom al unor afecţiuni importante.

Consumul exagerat de lichide este însoţit de obicei de creşterea cantităţii de urină eliminată pe perioada unei zile (poliurie).  Consumul de lichide este sănătos, dar exagerarea acestui consum poate indica o afecţiune fizică sau psihică.

Polidipsia poate fi însoţită de: slăbiciune, greaţă cu sau fără vărsături, febră, frisoane, vedere dublă sau înceţoşată, agitaţie sau confuzie, poliurie.

Cauze posibile

Setea excesivă poate fi determinată de:
• Efort fizic intens sau prelungit;
• Masă condimentată sau sărată;
• Diabet zaharat – setea poate fi un semn al unei hiperglicemii (creşterea glucozei din sânge) şi în acest caz poate fi un indiciu important în depistarea diabetului zaharat.
• Deshidratarea – pierderea de lichide şi minerale din organism poate fi o urgenţă atunci când este severă şi netratată;
• Diabetul insipid – insuficienţa de hormon antidiuretic care se manifestă prin poliurie însoţită de polidipsie.
• Pierderea rapidă de lichide prin vărsături sau diaree;
• Hemoragii masive, arsuri întinse;
• Unele medicamente de ex. diuretice, anticolinergice, antipsihotice.
• Polidipsia psihogenă apare la pacienţii cu afecţiuni psihiatrice cum ar fi schizofrenia. La aceştia există riscul de intoxicaţie cu apă (prin ingestia excesivă de lichide) care prin diluarea concentraţiei de sodiu din sânge poate determina convulsii sau chiar stop cardiac.
• Alte cauze: hipopotasemia (scăderea concentraţiei potasiului sangvin), hipercalcemia .

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Prezentaţi unul dintre următoarele simptome:
• Febră mare (peste 38,5°C);
• Confuzie, letargie, pierderea cunoştinţei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Damian Raluca Oana
Damian Raluca Oana

Totul a început pe la vârsta de 13 ani când m-am hotărât să devin medic şi nu orice fel de medic, ci neurochirurg. Am avut întotdeauna susţinerea părinţilor mei şi a surorii mele şi astfel am reuşit să iau examenul la facultatea de Medicină Generală în Bucureşti. Tatăl meu mi-a ... citește mai mult

Vezi Semne și simptome în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sexul la menstruație: beneficii pentru sănătate