Atrofie musculară

[micşorarea muşchilor, scăderea masei musculare]

Descriere

Atrofia musculară reprezintă pierderea masei musculare care poate fi determinată de inactivitate sau poate fi neurogenă.

Atrofia musculară dată de inactivitate poate apărea în următoarele condiţii: sedentarismul, condiţii medicale care limitează mişcarea, scăderea nivelului de exerciţii fizice. Este caracterizată de musculatură flască şi este reversibilă cu ajutorul exerciţiilor şi a nutriţiei corspunzătoare.

Atrofia neurogenă apare atunci când sunt afectaţi nervii care deservesc muşchii sau există o boală neurologică.  Acest tip se instalează mai rapid decât atrofia prin inactivitate, este mult mai dificil de tratat şi poate fi dat de următoarele boli: scleroza laterală amiotrofică, sindromul Guillain – Barre, neuropatii, poliomielită. Unul dintre primele semne ale atrofiei neurogene este încovoierea spatelui prin atrofia musculaturii posturale. Alte simptome pot include: dureri dorsale, dificultăţi la mers, contracturi ale tendonuluiu ahilean, limitarea mişcărilor gâtului.

Atrofia poate apărea la un muşchi, o grupă musculară sau generalizat şi poate fi însoţită de amorţeli, tumefacţie (umflătură), durere.

Cauze posibile

Atrofia de inactivitate:
• Înaintarea în vârstă determină o oarecare atrofie musculară;
• Traumatismele, fracturile;
Malnutriţia;
Imobilizarea;
• Osteoartrita;
• Artrita reumatoidă;
• Poliomielita;
Arsurile;

Atrofia neurogenă:
Scleroză multiplă – boală care afectează creierul şi măduva spinării determinând printre altele slăbiciune, tulburări de coordonare şi de echilibru;
Scleroza laterală amiotrofică – afecţiune neuromusculară prograsivă, gravă caracterizată prin pierderea anumitor celule nervoase care controlează muşchii scheletici
Neuropatia diabetică – complicaţie a diabetului zaharat, creşterile necontrolate ale glicemiei afectând în timp nervii;
• Distrofia musculară;
• Poliomielita – infecţie virală cauzată de virusurile polio care distrug sistemul nervos determinând paralizii;
• Miopatia alcoolică;
• Dermatomiozita sau polimiozita (caracterizate de distrugerea musculară datorită unui proces inflamator la nivelul muşchilor scheletici);
• Sindromul Guillain – Barre (boală autoimună în care este afectat sistemul nervos periferic);
• Traumatismele măduvei spinării;
• Accidentele vasculare cerebrale;
• Hernia de disc intervertebral;
• Sindromul de tunel carpian (apare prin compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii);

Uneori atrofia musculară poate fi determinată de malnutriţie severă, tratamentul de lungă durată cu corticosteroizi.

Trebuie să mergi urgent la doctor dacă

Atrofia musculară se instalează brusc şi este însoţită de simptome severe cum ar fi:
modificarea vederii;
pierderea cunoştinţei, chiar pentru o perioadă scurtă de timp;
paralizie sau imposibiltatea de a mişca anumite părţi ale corpului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica