Vaccin antipolio – despre poliomielită, diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Cuvintele polio (gri) si myelon (maduva, coloana vertebrala) provin din limba greaca. Efectul pe care virusul poliomielitei il are asupra coloanei vertebrale duce la manifestarea clasica de paralizie. Documente din antichitate mentioneaza existenta unor boli deformante care pot fi comparate cu poliomielita.

Cuvintele polio (gri) si myelon (maduva, coloana vertebrala) provin din limba greaca. Efectul pe care virusul poliomielitei il are asupra coloanei vertebrale duce la manifestarea clasica de paralizie. Documente din antichitate mentioneaza existenta unor boli deformante care pot fi comparate cu poliomielita. Michael Underwood a descris pentru prima data o debilitate a extremitatilor inferioare la copii, recunoscuta ca poliomielita in Anglia in 1789.

Primele epidemii din Europa au fost raportate la inceputului secolului 19, iar in Statele Unite in 1843. In urmatorii 100 de ani s-au raportat epidemii de poliomielita in tarile dezvoltate din emisfera nordica in fiecare vara si toamna. Aceste epidemii au devenit din ce in ce mai grave, iar varsta medie a persoanelor afectate a crescut. Varsta din ce in ce mai inaintata a persoanelor cu infectie primara a crescut gravitatea bolii si numarul de decese cauzate de poliomielita.

Poliomielita a atins un prag superior in Statele Unite in 1952, cu peste 21.000 de cazuri de paralizie. Cu toate acestea, dupa introducerea vaccinurilor eficiente, incidenta poliomielitei a scazut rapid. Ultimul caz de poliomielita cu virus salbatic din Statele Unite a fost inregistrat in 1979, iar in urmatorii 10 ani se poate atinge eradicarea globala a poliomielitei.

Pagina 1 din 11