Clasificarea vaccinurilor

Exista doua tipuri de vaccinuri: viu atenuate si inactivate. Caracteristicile vaccinurilor vii si inactivate sunt diferite, acestea determinand modul de utilizare al vaccinului.

După mecanismul de acţiune

  • Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii umorale (producerea activă de anticorpi specifici de către organismul vaccinat). Din această categorie fac parte majoritatea vaccinurilor.
  • Vaccinuri care acţionează prin activarea mecanismelor imunităţii celulare: vaccinul BCG (împotriva tuberculozei).

După conţinutul biologic

  • Vaccinuri care conţin microorganisme vii atenuate
  • Vaccinuri care conţin microorganisme inactivate
  • Vaccinuri care conţin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic
  • Vaccinuri care conţin proteine recombinate
  • Vaccinuri care conţin anatoxine

Exista doua tipuri importante de vaccinuri in functie de natura antigenului:

  • viu atenuate
  • si inactivate.

Caracteristicile vaccinurilor vii si inactivate sunt diferite, acestea determinand modul de utilizare al vaccinului.

Vaccinurile viu atenuate sunt produse prin modificarea in laborator a unui virus („salbatic”) sau a unei bacterii care produce boala. Microorganismul de vaccinare rezultat retine capacitatea de reproducere (crestere) si producere a imunitatii, dar de obicei nu cauzeaza boala. Majoritatea vaccinurilor viu atenuate disponibile in Statele Unite contin virusuri vii. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin bacterial viu atenuat.

Vaccinurile inactivate pot fi compuse fie din virusuri sau bacterii intregi, fie din fractiuni ale acestora. Vaccinurile fractionale sunt pe baza de proteine sau pe baza de polizaharide. Vaccinurile pe baza de proteine includ toxoidele (toxine bacteriene inactivate) si produse subunitare sau pe baza de particule virale incomplete.
Majoritatea vaccinurilor pe baza de polizaharide sunt compuse din polizaharide cu perete celular pur provenite din bacterii. Vaccinurile polizaharidice conjugate contin polizaharide care sunt legate chimic de o proteina. Aceasta legatura face vaccinurile pe baza de polizaharide sa fie mai puternice.

Pagina 1 din 6
Vaccinări cu obligativitate generală
Vaccinări cu obligativitate generală