Zambiti, va rog! Veti fi mamica!

Vestea ca vor deveni mamici este pentru majoritatea femeilor un bun prilej de a avea mereu zambetul pe buze. Ideal ar fi, spun specialistii, ca in acel moment, viitoarea mamica sa fi pus la punct, in avans, toate detaliile legate de sarcina: sa fi renun
  • Publicat:
Zambiti, va rog! Veti fi mamica!
Zambiti, va rog! Veti fi mamica!

Vizita la dentist este obligatorie, cel putin din doua motive demne de luat in seama. Si nu este vorba de mitul pierderii dintilor dupa o sarcina. Cercetarile recente sustin ca pierderea calciului din compozitia dintilor femeilor insarcinate este o legenda, necesarul de calciu provenind in special din dieta. In cazuri exceptionale, calciul poate fi extras din sistemul osos al mamei. Cu toate acestea, in timpul sarcinii apar niste modificari, unele dintre ele hormonale, care fac ca gingiile sa devina mai sensibile si sa se inflameze mai usor. Modificarile difera insa in functie de persoana. Uneori pot aparea pe langa inflamatii si cresteri semnificative de volum a gingiilor. Din acest motiv, pe tot parcursul sarcinii, este indicat sa acordati o atentie sporita igienei bucale, apeland la ajutor profesionist. Un al doilea motiv este legat de tratamentul stomatologic urmat in timpul sarcinii. Este bine de evitat atat din cauza medicamentelor ce ar putea fi folosite (anestezice, antibiotice), cat si stresului care se poate transmite bebelusului. Micutul nu trebuie sa sufere o data cu mama lui la dentist! De aceea, atunci cand este posibil, este bine sa se rezolve toate problemele inainte de sarcina. Atentie! Un control stomatologic va poate scuti de multe neplaceri ulterioare.

Cu mamicile la stomatolog…
Nici atunci cand sarcina nu este planificata, nu putem ignora acest aspect. Sunati si fixati-va o programare! Dupa consultatie, medicul poate rezolva lucrurile marunte care pot crea neplaceri pe durata sarcinii. De asemenea, poate amana tratamentele absolut necesare care cer anestezie pana in trimestrul al doilea de sarcina cand, cu acordul medicului obstetrician, se poate face anestezie in conditii sigure pentru copil. Igienizarea gurii este foarte importanta si de aceea, medicul va insista asupra acestui aspect si va va explica cum sa mentineti o igiena bucala foarte buna. De exemplu, din cauza sensibilitatii gingivale din timpul sarcinii, o inflamatie a gingiilor (gingivita) netratata se poate agrava, avand consecinte neplacute.

Periuta de dinti si pasta cu fluor
Asadar, viitoarele mamici trebuie sa foloseasca o periuta de dinti moale (in cazul in care dimineata senzatia de greata este foarte puternica, alegeti unul dintre modelele cu cap mic pentru copii), o pasta de dinti cu fluor si ata dentara macar de doua ori pe zi. Daca senzatia de greata se amplifica datorita pastei de dinti, atunci incercati doar sa va clatiti cu ea si cu apa, si sa periati apoi dintii corect cel putin 2 minute. Nu uitati ca va trebui sa aveti grija si de dintii bebelusului, inca de foarte devreme. Este bine sa va ganditi la ei de cand acestia incep sa se formeze, adica din a III-a, a IV-a luna de sarcina, asigurandu-va ca dieta pe care o urmati contine suficient calciu si fosfor.

Text: Dr. Serban Alexandru Marius, Medic stomatologie generala , Competenta implantologie   

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Pastele, stresul si dieta...
Pastele, stresul si dieta...
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân