Vrei să-ţi protejezi picioarele? Mergi corect!

Picioarele ne plimbă propria greutate de colo colo, unde avem nevoie, zi de zi. Învaţă să mergi corect, pentru a le proteja. Tocmai pentru că avem atâta nevoie de ele!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vrei să-ţi protejezi picioarele? Mergi corect!

Chinuite de tocuri elegante care le urcă la înălţimi ameţitoare, înghesuite în pantofi înguşti, împresurate de şosete prea călduroase sau de ciorapi cu fir de nylon, picioarele ne plimbă propria greutate de colo colo, unde avem nevoie, zi de zi. 

Învaţă să mergi corect, pentru a le proteja. Tocmai pentru că avem atâta nevoie de ele!

Deoarece la fiecare impact cu solul, preiau şoc după şoc, picioarele sunt acele părţi ale corpului care au adesea de suferit: accidente, bătături, agresiuni ale ciupercilor şi bacteriilor.

Igiena corectă, încălţămintea comodă, şosetele sau ciorapii de calitate, dar şi un mers correct, sunt cheia pentru a-ţi proteja picioarele şi a avea grijă de ele cum se cuvine.

Igiena mai întâi de toate

Pentru că bat kilometri întregi înghesuite în pantofi, picioarele au nevoie de o îngrijire deosebită. Pentru a limita dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor, ele au nevoie de o igienă riguroasă.

Spală-le în fiecare seară cu apă caldă şi cu un săpun delicat (nu uita nici de zona dintre degete) şi ai grijă să îndepărtezi cu o pilă specială celulele moarte din zonele unde pielea este mai îngroşată şi riscă să se transforme în bătături.

Oricât ar fi de comozi pantofii, o bătătură îţi va transforma mersul într-unul dificil. Alege o pilă de calitate pentru a avea o acţiune exfoliantă rapidă şi reprezintă o metodă usoară şi extrem de eficientă prin care îţi poţi redobândi fineţea călcâielor. În plus, designul ergonomic al acesteia te ajută să ajungi chiar şi în zonele greu accesibile, iar rezultatele se vor vedea încă de la prima utilizare.

Alternează pantofii

Este important să nu foloseşti aceeaşi pereche de pantofi în fiecare zi, pentru a-le  da timp să se aerisească. Mai mult, schimbă-ţi ciorapii sau şosetele de mai multe ori pe zi, pentru a preveni transpiraţia şi transformarea pielii într-un tărâm propice dezvoltării bacteriilor şi ciupercilor. Chiar dacă eşti foarte atent/ă, este posibil să capeţi o ciupercă la nivelul pielii sau a unghiei piciorului.

Din acest motiv, experţii Scholl au adus pe piaţă un tratament desemnat fiecărei ciuperci menţionate mai sus. Mai mult, tratamentul pentru ciuperca de la nivelul pielii piciorului este completat şi cu un spray care tratează pantofii prevenind reinfectarea.

Dacă vrei neapărat tocuri, ar fi bine să nu porţi unele mai mari de doi centimetri şi înlocuieşte stiletto cu tocurile mai groase pentru a avea punct de sprijin mai lat. Pentru a preveni scurtarea tendonului lui Achile, alternează tocurile cu pantofi comozi.

Fii atentă la cea mai mica durere!

Atunci când pleci de acasă nu ar trebui să simţi niciun discomfort. Să nu te strângă pantofii sau şosetele. Ţine minte că o şosetă prea strâmtă poate să-ţi distorsioneze forma degetelor şi poate cauza dureri în timpul mersului.

Cum trebuie să mergi corect ca să-ţi protejezi picioarele?

Ai grijă la postură

Ai grijă să stai dreaptă atunci când mergi, cu capul şi spatele drept şi bărbia uşor ridicată, nu în piept. În această postură, îţi vei menţine coloana dreaptă, picioarele vor fi corect poziţionate pe sol şi vei putea respira corect, luând presiunea de pe diafragmă. Dacă nu ai spatele drept, diafragma va prelua presiunea toracelui şi nu vei putea respira profund. În timp, o postură greşită a corpului poate duce la dureri de spate, de gât şi chiar la probleme mari cu picioarele.

Muşchii întregului picior

Foloseşte-ţi gambele, muşchii cvadriceps şi genunchii pentru a merge eficient. O mişcare corectă de mers presupune folosirea tuturor muşchilor piciorului, nu doar a unei părţi dintre ei. Pe măsură ce mergi, vizualizează cum împingi piciorul din spate cu ajutorul genunchiului şi al muşchilor cvadriceps către faţă, ajungând pe călcâi. Nu uita să rulezi piciorul de la călcâi până la vârf la fiecare pas, făcând această mişcare cu ajutorul gambei.

Ai grijă la partea superioară a corpului

Nu uita să tragi umerii pe spate, însă să îi ţii relaxaţi. Chiar dacă majoritatea muşchilor care te ajută să mergi sunt la picioare şi abdomen, trebuie să ai grijă şi de postura părţii superioare a corpului.

Dacă îţi vei menţine umerii într-o poziţie relaxată, pe spate, te va ajuta în mai multe feluri: menţine coloana dreaptă de la gât până la şolduri şi ajută picioarele să se poziţioneze corect. Dacă reuşeşti să îţi faci o obişnuinţă din a merge cu umerii traşi pe spate, poţi preveni mai multe probleme de coloană. Mai mult, această postură te face să arăţi mult mai bine şi să pari o persoană puternică şi încrezătoare.

Toate aceste sfaturi te învaţă să mergi corect, să păşeşti în aşa fel încât să îţi protejezi picioarele atât de expuse la accidente sau probleme de sănătate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”