Picioarele umflate pot fi semnul unui cancer frecvent în România!

Află care sunt simptomele unui cancer extrem de răspândit în România în rândul femeilor!
  • Publicat:
Picioarele umflate pot fi semnul unui cancer frecvent în România!

Cele mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății nu sunt deloc optimiste în privința cancerului de col uterin: în 2020, peste 600 de mii de femei din întreaga lume au primit acest diagnostic, iar peste 340 de mii, și-au pierdut viața ca urmare a acestei afecțiuni.

Cât privește România, în 2020, au fost înregistrate peste 3300 de noi cazuri și peste 1800 de decese. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cancerul de col uterin poate fi prevenit și tratat cu succes dacă este depistat la timp.

Prevenția se poate face prin vaccinarea împotriva HPV (human Papilloma Virus), virus care are peste 150 de tulpini. Cele mai inofensive pot provoca veruci sau negi. Există însă 14 tulpini periculoase (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 și 68) care pot duce la cancere. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt 16 și 18, responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

La ora actuală, se consideră că HPV este reponsabil pentru mai mult de 90 la sută dintre cancerele de col și de anus, pentru 70 la sută dintre cancerele vaginale și vulvare și pentru 60 la sută dintre cancerele de penis.

Cine riscă să facă un cancer de col uterin?

Infecția cu o tulpină periculoasă de HPV nu înseamnă automat și îmbolnăvirea de cancer. Apariția unei tumori cauzate de HPV este influențată de mai mulți factori, printre care se numără vârsta (e mai frecvent la persoanele cu vârsta sub 45 de ani), sistemul imunitar cu probleme, fumatul, infecția cu Chlamydia, administrarea de anticoncepționale pe termen lung, nașterile multiple, o dietă săracă în legume și fructe, istoricul familial de cancer de col uterin.

Având în vedere că aceste cancer evoluează lent, controlul ginecologic anual, efectuarea testului Babeș-Papanicolau care este foarte ieftin și genotiparea pentru HPV ar trebuie să intre în rutina sănătoasă a oricărei femei.

Ce semne dă cancerul de col uterin?

Pe lângă controalele și analizele anuale de rutină care pot pune în evidență o posibilă infecție sau o leziune cervicală premalignă, există câteva simptome care ar trebui să aducă de urgență orice femeie la un consult ginecologic. Printre aceste simptome se numără sângerările intermenstruale, modificări ale secreției vaginale, durerea în timpul actului sexual, durerile joase de spate sau cele pelvine, constipația, infecțiile urinare persistente.

Există două alte simptome frecvente, care pe lângă alte probleme de sănătate, pot însoți un cancer de col uterin. Este vorba despre umflarea picioarelor și durerile de picioare. Aceste simptome pot fi cauzate de mai multe afecțiuni printre care cele cardiovasculare. Însă medicii atreg atenția asupra faptului că un cancer de col uterin diseminează prin ganglionii de la nivel pelvian, astfel explicându-se umflarea picioarelor și durerile.

Un alt simptom al cancerelor poate fi și scăderea inexplicabilă în greutate. Dacă aceasta nu survine în urma unei cure de slăbire sau a sportului și este însoțită de scăderea poftei de mâncare, atunci vizita la medic nu trebuie întârziată.

Surse: https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf

https://www.cdc.gov/cancer/hpv/basic_info/cancers.htm

https://www.dailymail.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Cum putem preveni pneumonia (P)
Cum putem preveni pneumonia (P)
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân