Transpirația în exces, combătută cu toxină botulinică. Dr. Dana Bratu explică

Dr. Dana Bratu ne explică ce are de făcut pacientul dacă vrea să scape de transpirația în exces, ce așteptări să aibă, dar și la ce buget să se aștepte.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Transpirația în exces, combătută cu toxină botulinică. Dr. Dana Bratu explică
Foto; shuttestock

Transpirația în exces poate fi o reală problemă pentru multe persoane care simt că acest aspect le afectează calitatea vieții și în special viața socială. Din fericire, tratamentul cu toxină botulinică este ideal în ameliorarea acestei probleme, iar Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, ne explică ce are de făcut pacientul înainte și după procedură, ce așteptări să aibă, dar și la ce buget să se aștepte.

CSID: În primul rând, cum ne dăm seama că suferim de hiperhidroză?

Dr. Dana Bratu: Hiperhidroza reprezintă transpirată excesivă și este diagnosticata in cabinetului medicului dermatolog. Poate fi primara, fără o cauza aparenta și care persistă de minim 7 luni sau secundară unor afecțiuni precum diabet, boli autoimune etc. Este normal să transpirăm in condiții de emoții puternice, efort fizic, la temperaturi înalte pentru că organismul nostru trebuie să își regleze temperatura, însă la pacienții cu hiperhidroză aceste fenomene apar spontan, în afara situațiilor descrise mai sus.

Hiperhidroza devine deranjantă pentru pacient când este localizată în axilă, palme sau tălpi și îi afectează viața socială. Palmele constant transpirate, pătarea hainelor poate să ne inhibe anumite gesturi precum salutul, îmbrățișarea.

CSID: Botoxul nu este aliatul nostru numai atunci când vine vorba de ameliorarea semnelor de îmbătrânire, ci și atunci când ne confruntăm cu transpirația în exces. Cum acționează mai exact?

Dr. Dana Bratu: Botoxul are multiple întrebuințări, pe lângă reducerea ridurilor de expresie, pentru care este cel mai cunoscut și eficient. Se utilizează cu succes în eliminarea transpirației excesive focale, adică localizate în arii precum palmele sau axilele. Glandele sudoripare ecrine sunt stimulate să elibereze sudorație de către sistemul nervos simpatic prin intermediul unor neuromediatori (acetilcolina). Neuroproteina botulinică inhibă eliberarea acestor neuromediatori la locul injectării și astfel glandele sudoripare nu mai pot elimina produsul lor de secreție.

Pregătirea pacientului înainte de intervenție pentru a combate transpirația în exces

CSID: Care sunt candidații ideali pentru acest tip de intervenție?

Dr. Dana Bratu: Pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma acestui tratament sunt cei la care simptomele au debutat înainte de 25 de ani, cu manifestări frecvente de hiperhidroză (mai mult de 1 episod pe săptămână) și prezentare bilaterală (la ambele palme, axile sau plante).

CSID: În ce situații nu se recomandă?

Dr. Dana Bratu: Pacienții care au alergie la neuroproteină nu vor putea urma tratamentul, precum nici femeile însărcinate sau care alăptează. Infecțiile sau rănile recente pe zonele de injectare trebuie întâi tratate și abia după se poate realiza procedura. În urma consultației medicale se poate stabili cu exactitate care sunt riscurile și reacțiile adverse posibile.

CSID: Trebuie să se pregătească pacientul înainte în vreun fel?

Dr. Dana Bratu: Este indicat să nu folosim deodorate, parfumuri sau alte produse topice cu 24 de ore înainte de injectarea toxinei botulinice. În cabinet se efectuează un test prin care evaluăm extensia și severitatea hiperhidrozei folosind substanțe pe bază de amidon și iod, așa că orice alergie la aceste substanțe trebuie menționată medicului. Intervenția se efectuează sub anestezie locală cu crema sau injectabil, așa că ideal ar fi ca pacientul să nu consume băuturi energizante sau cafea în dimineața tratamentului.

CSID: Există ceva ce trebuie să facă după ce părăsește cabinetul medicului?

Dr. Dana Bratu: După tratamentul hiperhidrozei recomandăm pacienților să evite sauna, solarul sau expunerea la soare în următoarele zile. Căldura excesivă sau efortul fizic intens sunt contraindicate pentru că pot favoriza difuza substanței în arii adiacente celor injectate. De asemenea, evităm purtarea hainelor strâmte sau din materiale sintetice în prima zi post injectarea axilelor.

Durată, efecte adverse, costuri

CSID: Cât durează efectul și după cât timp se poate întoarce pentru o reinjectare?

Dr. Dana Bratu: Rezultatul se menține aproximativ 6 luni, timp în care pacienții se bucura de un efect maximal. De multe ori, aceștia simt nevoia să hidrateze suplimentar pielea cu produse emoliente. Recomandăm acest tratament de 2 ori pe an la distanță de 6 luni, iar una dintre injectări să se efectueze înainte de sezonul cald pentru a se putea bucura complet de rezultatul intervenției.

CSID: Care sunt semnele care indică prezența unor posibile efecte adverse?

Dr. Dana Bratu: Există anumite efecte secundare normale post intervenție precum echimozele (vânătăile), roșeața sau usturimea, însă acestea se remit în primele zile post tratament. La nivelul mâinilor putem resimti o senzație de oboseala musculară sau greutate în a apuca un stilou/pix din cauza relaxării mușchilor mâinii, semn că toxina botulinică a difuzat mai mult decât ne așteptam. Din fericire și acest efect advers neplăcut este temporar.

CSID: Cum arată viața pacientului după injectare?

Dr. Dana Bratu: Pacienții nu mai simt palmele umede precum nici la nivelul axilelor nu mai pătează hainele astfel încât calitatea vieții se îmbunătățește considerabil. Încep să se implice în activități sociale, să interacționeze mai mult cu cei din jur fără teama ca transpirația excesivă va atrage atenția. Pot purta hainele pe care le doresc fără sa fie nevoiți să își ia mereu la ei schimburi.

CSID: Estimativ, la ce buget ar trebui să se aștepte pacientul pentru o astfel de procedură?

Dr. Dana Bratu: Intervenția de eliminare a transpirației excesive se efectuează exclusiv în cabinetul medicului dermatolog și presupune o atentă analiză a pielii, precum și o monitorizare post tratament care intră în costul total al procedurii. Pacienții achită în jur de 400 de euro pentru un astfel de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Dana Bratu - Medic specialist dermatolog
Dr. Dana Bratu este Medic Specialist Dermatolog si Director Medical in cadrul clinicilor DermaBeauty. A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a obtinut titlul „Studentul anului in Medicina”, distinctie oferita de Raed Arafat si asociatia V.I.P. S-a ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân