Tehnologia 5G, o armă de distrugere în masă?

Are vreo legătură noul coronavirus cu 5G? Poate cauza cancer 5G? Află adevărul despre tehnologia 5G!
  • Publicat:
Tehnologia 5G, o armă de distrugere în masă?

Expunerea la 5G duce la cancer, Alzheimer, tumori pe creier, infertilitate şi autism! Aşa susţin adepţii teoriilor conspiraţioniste, fără a avea măcar o boabă de studiu în domeniu, fie în fizică, fie în medicină. Dar spun cu toată convingerea că 5G-ul este „Apocalipsa” ori „o armă de distrugere în masă”. Plus, mai nou, cauza infecţiei cu noul coronavirus. Pentru că aşa au citit ei undeva un „studiu ştiinţific”, au văzut „un documentar” sau o postare cu „păsări moarte din cauza antenelor 5G”.


Astfel de persoane sunt, de altfel, în mare parte, dacă nu integral, şi împotriva vaccinurilor sau negaţionişti, dacă e să ne referim la situaţia actuală, în privinţa existenţei virusului SARS-CoV-2.

Pentru ei nu există virusul, totul e o conspiraţie la nivel înalt, sunt „interese mari la mijloc”, dar tot acelaşi virus invizibil e cel folosit de alde Bill Gates şi alţi miliardari ai lumii pentru „a omorî toţi bătrânii”. Sesizaţi fractura de logică, da? Virusul nu există, dar de fapt există şi ne omoară.

Dar să ne întoarcem la 5G.

Ce este, de fapt, 5G?

5G sau a cincea generaţie de tehnologiei reţelelor celulare fără fir este noua tehnologie de comunicaţie care promite o viteză mult mai rapidă de descărcare şi încărcare a fişierelor, plus o calitate mai bună a transmisiunilor video.

Ca să înţelegeţi: în momentul de faţă, dacă aveţi o conversaţie video pe Skype, de exemplu, transmisiunea se tot întrerupe sau calitatea imaginii ori a sunetului este redusă.

Odată cu implementarea 5G, astfel de probleme nu vor mai exista.

De asemenea, 5G înseamnă o mai bună acoperire şi stabilitate, adică internetul va fi disponibil şi în cel mai îndepărtat cătun, iar semnalul telefonului nu va mai fi o problemă dacă sunteţi în vârf de munte.

Poate cel mai mare avantaj al reţelei 5G constă în efectuarea la distanţă, prin intermediul roboţilor chirurgicali, a unor intervenţii medicale foarte complexe. Lucrul acesta deja a fost testat în China, unde o echipă de medici din Fujian a extirpat ficatul unui cobai care se afla la aproape 50 de kilometri distanţă, prin intermediul unui braţ robotic conectat la noua tehnologie 5G şi care avea o întârziere de redare a sunetului de doar 0,1 secunde.

Miturile despre 5G nu sunt de ieri, de azi, ci au pornit încă de la 2G

Multe dintre miturile privind efectele G5 asupra sănătăţii persistă de ani întregi, nu sunt o noutate. Dar sunt aduse la suprafaţă de fiecare dată când cineva vrea să-şi facă „un renume”. Şi să nu vă închipuiţi că acel „cineva” e un om obişnuit. Nu, de cele mai multe ori zvonurile pornesc de la o vedetă, un „doctor”, „un savant renumit”.

Teama de tehnologie nu este de ieri, de azi, ci stă „în fibra” oamenilor, e chiar o tradiţie să demonizăm orice apare nou. Istoria are nenumărate exemple în acest sens: gândiţi-vă la invenţii precum telefonul fix, radioul, televiziunea.

Odată cu apariţia telefoanelor mobile au început să răsară şi conspiraţioniştii. Mai răsfiraţi, iniţial, dar extrem de vocali în prezent. Există câte un grup sau o pagină STOP 5G în cam fiecare ţară. Pagina de Facebook STOP 5G România numără, în prezent, peste 15.000 de fani.

Aceşti oameni sunt captivi într-o conspiraţie gândită de alţii şi înghiţită pe nemestecate. Şi toţi aceşti adepţi nu contenesc să răspândească mesajul care li s-a inoculat ca un vierme într-o cireaşă stricată: „OPRIŢI 5G, NE OMOARĂ!”

Fizicianul Cristian Presură explică în video de mai jos ce înseamnă radiaţiile 5G, cât de „periculoasă” este tehnologia 5G şi de ce sunt false unele teorii conspiraţioniste legate de această tehnologie.

Cum (nu) ne omoară 5G?

Ca să putem oferi un răspuns la această întrebare, trebuie să înţelegem mai întâi cum funcţionează tehnologia 5G, în special radiaţiile, căci ele sunt „capul răutăţilor” invocate de conspiraţionişti.

Când ne referim la radiaţii dăunătoare, probabil mulţi oameni se gândesc la accidentul nuclear de la Cernobîl sau la radiografii cu raze X.  Dar radiaţiile sunt de mai multe feluri.

De fapt, dacă staţi acum la soare, absorbiţi cantităţi impresionante de radiaţii solare, unele foarte nocive, cum sunt cele de tip UVA şi UVB, care duc la apariţia ridurilor, a alergiilor solare, a petelor pigmentare, dar şi a celui mai temut cancer de piele, melanomul.

De asemenea, trebuie făcută clar diferenţa dintre radiaţiile ionizante şi cele nonionizante.

Radiaţiile ionizante sunt cele care pot duce la modificări ale ADN-ului şi includ: radiaţia alfa, radiaţia beta, radiaţia gama şi razele X.

Cele neionizante includ radiaţiile electromagnetice, adică radiaţiile ultraviolete şi infraroşii, undele radio, microundele şi ultrasunetele.

Undele radio cu frecvenţă joasă, deci radiaţii neionizante, sunt folosite în tehnologia 5G, aşa cum a fost şi cazul 4G, 3G, 2G.

Aproximativ 97% dintre oameni citesc aceste rânduri de pe un telefon mobil care funcţionează cu tehnologia 4G. Iar dacă, din nefericire, unii dintre voi aţi fost diagnosticaţi cu cancer, infertilitate (apropo, aici este un sâmbure de adevăr – telefonul ţinut în poală un timp îndelungat şi folosit excesiv, aşa cum se întâmplă în cazul jocurilor, se supraîncălzeşte, iar căldura nu face bine spermatozoizilor, deci fie purtaţi pantaloni mai lejeri, ca să vă aerisiţi „viitorii moştenitori”, fie ţineţi telefonul ceva mai sus de buric) sau cine ştie ce alte boli, nu daţi vina pe bietul telefon.

Potrivit specialiştilor, radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt la fel de nocive precum… castraveţii muraţi. Dar prin asta nu vrem să încurajăm folosirea excesivă a telefonului mobil.

Din contră, bine ar fi să îl folosim cât mai rar, mai ales copiii. S-a demonstrat că folosirea excesivă a telefoanelor şi tabletelor poate duce la tulburări de vedere, izolare socială, insomnie, anxietate şi chiar dependenţă.

Da, există şi studii care afirmă că radiaţiile emise de telefoanele mobile pot fi periculoase pentru sănătatea omului, dar astfel de cercetări sunt deficitare: fie sunt realizate pe eşantioane nereprezentative (deformate), fie prezintă intenţionat şi extensiv anumite informaţii obţinute în teste de laborator şi atribuite incorect şi subiecţilor umani, fie sunt realizate şi publicate pe site-uri obscure de către „savanţi” care prezintă conflicte de interese ori care nu mai au drept de practică, tocmai pentru că nu au respectat regulile unui studiu ştiinţific.

În general, cei care citează astfel de studii caută să-şi susţină propria dezinformare şi se opresc în acest punct (clasicul fenomen „cherry picking”, adică alege numai ce-ţi convine), nefiind interesaţi să citească şi alte argumente, pentru că asta le-ar zdruncina „crezul” sau le-ar demonstra că nu sunt atât de inteligenţi precum se consideră.

Păsări moarte din cauza 5G: dezinformare versus realitate

De unde a apărut şi cine a diseminat această gogomănie? Pe scurt, un „cercetător” olandez, John Kuhles, fondatorul mişcării STOP 5G, este cel care a postat pentru prima dată marea descoperire: „În Olanda a fost testată reţeaua 5G, iar sute de păsări au murit imediat!”

Postarea a fost redistribuită de zeci de mii de oameni creduli. 

Aşa cum le stă în caracter conspiraţioniştilor, „ştirea” are la bază o informaţie adevărată, dar este mai apoi distorsionată şi condimentată cu speculaţii şi invenţii. În perioada 19 octombrie-3 noiembrie 2018, într-un parc din Haga au fost găsite moarte peste 300 de păsări.

Cercetătorii de la Muzeul Naţional de Istorie din Rotterdam au efectuat necropsii la cel puţin 15 păsări şi au concluzionat că acestea au murit din cauza hemoragiei interne, ca urmare a ciocnirilor violente dintre ele.

Aspectul interesant este că reţeaua 5G a fost, într-adevăr, testată în Haga, dar în iunie 2018, deci cu 5 luni înainte de evenimentul cu păsările moarte. Deci cele două evenimente nu pot fi corelate, aceste afirmaţii sunt pure speculaţii, fără nicio bază ştiinţifică.

Coronavirusul şi 5G

Am ajuns şi la subiectul momentului: coronavirusul care a pus lumea pe jar în ultimele 6 luni. Desigur, era o chestiune de timp până să se facă legătura între 5G şi acest nou tip de virus, aşa cum, de altfel, răsare mai nou ideea că persoanele vaccinate împotriva gripei ar fi mai expuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2 şi de dezvoltare a unei forme grave de COVID-19, lucru complet fals.

Anxietatea e la cote ridicate în această perioadă, nu e loc de îndoială în această privinţă. Mulţi oameni se tem pentru sănătatea lor, a celor dragi, se tem de instabilitatea economică. Dacă mai adăugăm pe listă şi faptul că certitudinile privind virusul SARS-CoV-2 lipsesc cu desăvârşire, era de aşteptat ca terenul conspiraţioniştilor să prindă rod.

Noul coronavirus nu are însă nicio legătură cu tehnologia 5G! Acest virus se transmite de la un om la altul, prin inhalarea particulelor infectate răspândite prin tuse, strănut, vorbit sau prin contactul cu o suprafaţă contaminată şi atingerea nasului, a gurii sau a ochilor cu mâinile neigienizate.

Deci nu vă puneţi coif de staniol pe cap şi nu distrugeţi antenele 5G în speranţa că veţi eradica acest coronavirus!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”