Spatele drept!

Indreapta spatele! Cu totii am auzit acest indemn din partea parintilor, dar cati dintre noi stiu ce inseamna cu adevarat o postura buna? Foarte putini, spun specialistii.
  • Publicat:
Spatele drept!
Spatele drept!

Respiratia
Umerii lasati mai au ca efect negativ o respiratie defectuoasa. Cand oxigenul poate ajunge numai in partea superioara a plamanilor, inima trebuie sa-si mareasca ritmul de batai pentru ca sangele sa poata transporta suficient oxigen in organism. Cand ai o postura proasta, nu poti inspira suficient, iar plamanii nu functioneza la capacitatea lor maxima. Acest tip de respiratie defectuoasa poate conduce in timp la aparitia unor simptome asemanatoare astmului sau poate agava anumite afectiuni provocate de stres.

Digestia
Exista o legatura directa intre postura si digestie. Cand esti aplecata inainte, pui o presiune prea mare asupra abdomenului, ceea ce determina acidul gastric sa urce spre esofag, cauzand cunoscutele arsuri. De asemenea, indreptand spatele scapi de inconfort si durere. Cand postura este inadecvata, asupra coloanei vertebrale se exercita o presiune mai mare decat ar fi normal, iar asta conduce la tensiune, probleme ale spatelui si oboseala.

Daca toate aceste probleme iti suna cunoscut, trebuie sa stii ca pastrarea unei posturi cat mai bune este un obicei ce poate fi invatat. Iata cateva exercitii care te pot ajuta:

Postura in picioare
Tine picioarele usor departate. Suge burta, ca si cum ai vrea sa inchizi o pereche de pantaloni foarte stramti. Ridica-ti toracele in asa fel incat sternul sa fie indreptat in fata. Trage umerii in spate si roteste-ti mainile. Relaxeaza-ti mainile fara a aduce umerii la pozitia normala. Stai cu umerii trasi in spate putin timp, chiar si dupa ce ai lasat mainile jos, cu palmele indreptate spre coapse si degetul mare inainte. In final, lasa-ti capul pe spate si stai astfel cateva momente, relaxandu-te si respirand normal.

Postura la birou
Urmatorul pas este sa exersezi o pozitie adecvata de stat la birou. Tine pelvisul drept, ca atunci cand stai in picioare, aliniat in rand cu toracele, umerii si soldurile. Pune mainile pe masa, ca si cum ai folosi o tastatura. Bratele trebuie sa formeze in dreptul cotului un unghi de 90 de grade. Tine capul drept si privirea inainte. Coapsele trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade cu trunchiul, iar talpile trebuie sa fie lipide de podea.

Fa aceste exercitii regulat si intr-un timp destul de scurt vei adopta o postura corecta. Te vei simti mai bine si vei arata mai bine.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Lipsa de energie - cauze si solutii
Lipsa de energie - cauze si solutii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân