Sindromul ovarelor polichistice este genetic?

Dacă te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice probabil te întrebi dacă este posibil ca acesta să fie genetic, dacă l-ai moștenit de la mama ta.
  • Publicat:
Sindromul ovarelor polichistice este genetic?
Foto: pixabay

Multe boli, afecțiuni și sindromuri pot fi componente genetice, unele dintre ele fiind influențate de schimbarea unei simple gene, altele de gene multiple alături de stilul de viață și mediul în care trăiește. Dacă te confrunți cu sindromul ovarelor polichistice probabil te întrebi dacă este posibil ca acesta să fie genetic și să-l dai mai departe copiilor sau dacă l-ai moștenit de la mama ta.

Este sau nu genetic sindromul ovarelor polichistice?

Răspunsul este destul de scurt: posibil. Specialiștilor le este foarte greu să spună dacă apariția acestui sindrom este genetică sau nu, dar cu siguranță există o posibilitate. Acest lucru se poate întâmpla încă din pântec, când fetusul se află în mediul intrauterin. Nimeni nu spune că prima cauză este una genetică, dar există posibilitatea să existe o componentă genetică asociată sindromului ovarelor polichistice, fiind descrrisă ca fiind multifactorială.

Potrivit Genetics Home Reference, o boală multifactorială, denumită și ca o boală complexă, este influențată de mai mulți factori care pot include gene multiple alături de o combinație între factorii de stil de viață și factorii de mediu (dietă, activitate fizică și chiar poluare). Deși sindromul ovarelor polichistice nu are un pattern ereditar clar, asta nu înseamnă că nu poate fi asociată familiei- estimativ 20%-40% dintre femeile care au SOP au încă un membru afectat de boală, în general mama sau sora.

În general, genele care contribuie la apariția ovarelor polichistice sunt acele gene implicate în producția de androgeni, în special nivelul crescut de adrogeni precum testosteronul care face dificilă comunicarea dintre creier și ovar pentru o ovulație normală. Tot Genetics Home References menționează că aceste gene sunt cele care interferează cu foliculii care stimulează hormonii, producția de energie, inflamațiile și producția de insulină care, la rândul lor contribuie la apariția sindromului ovarelor polichistice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân