Simți că-ți fuge genunchiul? Ai putea suferi de sindromul de plică sinovială – care sunt cauzele și opțiunile de tratament

Simți că-ți fuge genunchiul? Ai putea suferi de sindromul de plică sinovială - care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Foto: Shutterstock

Plica sinovială – ce este și ce rol joacă pentru articulația genunchiului

Din punct de vedere anatomic, plica reprezintă un pliu al capsulei articulației genunchiului ce are rolul de a asigura o mobilitate bună a acestei articulații. La nivelul fiecărui genunchi se regăsesc patru plici sinoviale, însă, dintre toate acestea, plica sinovială medială este cel mai des afectată. De regulă, aceasta se inflamează și se interpune între rotulă și femur, provocând pacientului durere și/sau disconfort în timpul executării diferitelor activități fizice.

Ce este sindromul de plică sinovială medială

Sindromul de plică sinovială medială este în cele mai multe dintre cazuri de natură traumatică și poate să apară din numeroase cauze, precum loviturile/căzăturile în genunchi, mișcări repetitive ale articulației genunchiului sau atunci când petrecem prea mult timp în genunchi, forțând și suprasolicitând această articulație.

Și activitățile sportive care implică mişcări de flexie şi extensie , precum joggingul sau ciclismul, pot reprezenta un factor de risc pentru cei care le practică atunci când suprasolicită articulația genunchiului sau în cazul în care au suferit o accidentare în timpul practicării lor.

Ca urmare a acestor activități sau mișcări repetitive, plica medială se poate îngroșa şi poate dezvolta de asemenea cicatrici, devenind în timp mai sensibilă și predispusă la diferite leziuni.

Citește și: Neuromul Morton: cauze, simptome, opțiuni de tratament

Sindrom de plică sinovială medială: simptome des întâlnite

Chiar dacă simptomele diferă de la un pacient la altul și depind de diverși factori, precum vârsta, istoricul medical al pacientului sau prezența altor afecțiuni asociate, este bine să cunoașteți câteva dintre simptomele comune în cazul sindromului de plică sinovială. Indiferent că vă confruntați cu unul dintre cele menționate sau cu mai multe, nu amânați întâlnirea cu medicul ortoped. Așadar, cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune au resimțit:

  • Rigiditate în regiunea anterioară sau antero-medială a articulației genunchiului
  • O senzaţie constantă de instabilitate a genunchiului
  • Senzația de blocaj articular atunci când pacientul încearcă să execute mișcări precum flexia sau extensia gambei
  • Senzația de rupere în interiorul articulației (acest simptom apare ca urmare a frecării plicii îngroşate peste marginea condilului femural intern)

Cum este diagnosticat sindromul de plică sinovială medială

Sindromul de plică medială poate să apară din numeroase cauze, iar singurul care poate stabili diagnosticul corect este medicul ortoped.

Pentru început, examenul clinic reprezintă primul pas, deoarece îl ajută pe medicul ortoped să localizeze durerea și să determine dacă banda de țesut poate fi simțită sau nu.

Dacă există incertitudini cu privire la confirmarea diagnosticului de plică sinovială medială sau în cazul în care medicul ortoped suspectează prezența altor afecțiuni asociate, acesta poate recomanda pacientului efectuarea unui RMN.

Atunci când diagnosticul este confirmat, medicul ortoped poate decide ce tip de tratament va recomanda pacientului în cauză.

Citește și: Dr. Ahmad Alqadi, despre leziunile de menisc: Mulți pacienți „fug” de consultul de specialitate, de frică. Li se pare dureros și aleg de multe ori, paradoxal, să rămână cu o durere ascuțită, continuă și intensă

Cum se tratează sindromul de plică sinovială medială

Pentru început, pacientului diagnosticat cu sindromul de plică sinovială medială i se poate recomanda efectuarea unui tratament conservator în vederea reducerii simptomelor. Acesta poate implica:

  • Administrarea unor medicamente antiinflamatoare pentru reducerea inflamației și/sau a durerii
  • Folosirea unor aplicații locale reci ce pot ajuta la reducerea inflamației
  • Repausul articular și poziția proclivă a membrului (menţinerea membrului afectat ridicat, mai sus de nivelul inimii)

Dacă simptomele nu s-au ameliorat, iar pacientul acuză în continuare durere și disconfort, tratamentul chirurgical rămâne soluția ideală. Acesta constă în artroscopia de genunchi, care presupune înlăturarea artroscopică a plicii sinoviale.

În acest fel pacientul își poate recăpăta mobilitatea articulației genunchiului și se poate reîntoarce în scurt timp la activitățile zilnice fără a resimți disconfort sau durere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ahmad Alqadi - Medic primar în Ortopedie și Traumatologie
Dr. Ahmad Alqadi este medic primar în Ortopedie și Traumatologie. Este de asemenea specializat în chirurgia artroscopică minim-invazivă (în special a genunchiului), chirurgia fracturilor și traumatologia sportivă. Este totodată membru în cadrul: Societății Române de Artroscopie și Traumatologie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân