Simți că îți este sete tot timpul? Descoperă motivele și ce poți face în această privință

Senzația de sete excesivă poate fi modul prin care corpul tău încearcă să-ți ofere un indiciu despre posibilele probleme de sănătate de care ai putea să suferi.
  • Publicat:
Simți că îți este sete tot timpul? Descoperă motivele și ce poți face în această privință
Simți tot timpul că îți este sete? Descoperă motivele și ce poți face în această privință Sursa foto: Shutterstock

Nu este nimic neobișnuit să simți nevoia unui pahar mare de apă în zilele călduroase de vară sau atunci când termini de mâncat ceva picant sau mult prea condimentat. Dar dacă te simți însetat tot timpul, acesta poate fi un semn care indică anumite probleme de sănătate.

Există o mulțime de motive pentru care te simți constant însetat, iar unele dintre aceste motive ar putea fi mai serioase decât te aștepți de fapt.

Cauze comune ale senzației de sete

Senzația de sete este un mecanism defensiv. Cu alte cuvinte, această senzație este modul în care corpul tău îți dă de înțeles că nivelul de fluide din organism este în dezechilibru.

Corpul este format din trilioane de celule, iar fiecare celulă are nevoie de o cantitate echilibrată de fluide pentru a funcționa corespunzător.

Atunci când celulele tale nu funcționează în standarde normale, întregul tău corp începe să sufere. Din fericire, consumul de lichide este de mare ajutor pentru ca toate celulele să înceapă să funcționeze normal din nou.

Cele mai comune motive pentru care te simți însetat tot timpul includ:

  1. Deshidratarea

De obicei, te simți însetat din cauza deshidratării. Deshidratarea poate apărea din cauza:

  • Diareei
  • Vărsăturilor
  • Transpirațiilor excesive
  • Supraîncălzirii – Aceasta este una dintre cele mai mari cauze ale deshidratării. Indiferent dacă ai făcut mișcare riguroasă sau doar te-ai odihnit la soare pe plajă, corpul tău are nevoie de apă dacă s-a supraîncălzit.
  • Exercițiilor fizice intense – Când faci exerciții, mușchii tăi generează căldură, iar principalul mod în care corpul tău elimină căldura este prin transpirație. Pe măsură ce transpirația se evaporă, ea răcește țesuturile de dedesubt. Transpirația multă reduce nivelul de apă al corpului, iar această pierdere de lichid afectează funcțiile normale ale corpului.
  1. Diabet

Urinarea crescută și setea excesivă sunt două semne ale apariției diabetului de tip 2. Acestea pot fi, de asemenea, simptome de hiperglicemie, o afecțiune în care există prea mult zahăr în sânge.

În cazul în care te lupți cu un nivel crescut de zahăr în sânge, acest zahăr va trece prin rinichi și se va elimina prin urină. Practic, acesta este un mecanism de apărare pentru a ajuta organismul să scape de excesul de zahăr.

Pe măsură ce pierdem acele lichide în exces, în cele din urmă devenim deshidratați.

  1. Medicamentație

Anumite medicamente pot provoca efecte secundare precum setea. Litiul este cunoscut pentru efectul său advers de a crește producția de urină, iar acest lucru va duce, implicit, la sete.

De asemenea, o serie de alte medicamente – antipsihotice, antidepresive, anticonvulsivante, anticolinergice și alfa agonişti – pot provoca uscăciunea gurii și, prin urmare, declanșează sete.

  1. Mâncarea sărată

Mâncarea sărată este delicioasă, dar cu toate aceste poate provoca rapid senzația de sete. După ce mâncăm alimente sărate, sarea este absorbită în fluxul sanguin. Sarea atrage apoi lichidele din țesuturi, în circulație.

Prin rinichi se elimină urină suplimentară pentru a reduce nivelul de lichid și de sodiu din fluxul sanguin și astfel, nevoia de apă se mărește considerabil și apare inevitabil senzația de sete.

  1. Probleme tiroidiene

Hipertiroidismul poate cauza transpirație excesivă, care implicit va duce la senzația de sete.

Surse: health.clevelandclinic.org, webmd.com, prevention.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân