Simptomele care îți arată dacă ai cancer, pe care de obicei le ignori

Iată câteva dintre cele mai importante simptome, pe care le ignori de obicei, dar care îți pot arăta dacă ai sau nu cancer.
  • Publicat:
Simptomele care îți arată dacă ai cancer, pe care de obicei le ignori
Envato

Deseori corpul nostru ne transmite mesaje atunci când este în pericol, de la reacții alergice la boli grave, cum este cancerul. Trebuie doar să îl asculți și să îl înțelegi. Iată câteva dintre cele mai importante simptome atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților – de cele mai multe ori ignorate – care îți pot indica prezența cancerului în organism.

Erupții cutanate pe corp

Erupțiile cutanate ne pot indica afecțiuni precum infecții sau reacții alergice, însă, pot fi de asemenea semne ale leucemiei. Potrivit Medical News Today, celulele sanguine perturbă formarea trombocitelor care în mod normal blochează fluxul de sânge din vasele deteriorate, iar ca rezultat pot apărea, pe piele, pete mici roșii, violet sau maro.

Durere oculară

Potrivit National Health Service, durerea resimțită în ochi sau în jurul ochilor poate fi un simptom al cancerului ocular, așa cum pot fi și vederea încețoșată, apariția umbrelor sau a fulgerelor de lumină în câmpul vizual, precum și pierderea vederii.

Dureri de cap frecvente

Cu toții experimentăm dureri de cap din când în când, și este perfect normal. Dar dacă observi că gradul de severitate crește sau durerea în sine se manifestă diferit față de ce simți în mod obișnuit, trebuie să mergi la medic. Reprezentanții Clinicii Mayo trag un semnal de alarmă privind posibila prezență a unor tumori în creier.

Arsuri la stomac

Arsurile frecvente la nivelul stomacului, sau durerea în piept după masă, pot fi semne de cancer esofagian sau cancer la stomac, potrivit Asociației Americană de Cancer.

Dureri la menstruație

Multe femeie au dureri neobișnuit de mari în timpul menstruației, sau chiar sângerări pe parcursul lunii, ceea ce se poate traduce ca simptome ale apariției cancerului de endometru.

Modificări ale mameloanelor

Printre cele mai comune schimbări pe care femeile le observă înainte de diagnosticarea cu cancer la sân se numără și schimbarea aspectului și formei mameloanelor. Acestea încep să pară turtite, întoarse în lateral, întoarse spre interior.

Sâni fierbinți

Atunci când sânii devin roșii sau purpurii, sunt umflați sau iritați, și pe deasupra îi simți fierbinți, pot semnala prezența cancerului la sân, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Testicule imflamate

Dacă remarci orice modificări a formei obișnuită a testiculelor, cum ar fi umflarea lor, atunci sigur trebuie să mergi la doctor. Potrivit Medical News Today, testiculele mărite sau umflate – cuplate cu durere sau nu –, pot semnala cancerul la testicule.

Dificultăți la înghițire

Dificultatea în procesul de înghițire este cel mai frecvent asociată cu cancerul la gât, dar poate fi și unul dintre semnele cancerului la plămâni. O voce răgușită sau senzația de presiune în zona gâtului ar putea fi, de asemenea, indicatori precoce ai cancerului tiroidian.

Pieredere inexplicabilă în greutate

Dacă nu ai făcut nicio modificare în dieta ta zilnică, sau în ceea ce privește antrenamentul fizic, și totuși pierzi în ritm alarmant kilograme, un vinovat ar putea fi cancerul de colon sau chiar cancerul de stomac, potrivit Heathline.

Stomac deranjat

Cu toții simțim, ocazional, diferite tulburări în zona stomacului, însă crampele severe sau durerile abdominale intense pot indica prezența cancerului colorectal, relatează Societatea Americană de Cancer.

Respirație șuierătoare

Potrivit Healthline, unul dintre primele simptome ale pacienților cu cancer pulmonar este „respirația șuierătoare” sau incapacitatea de a inspira cu ușurință. Cancerul tiroidian poate provoca, de asemenea, dificultăți în procesul de respirație.

Excesul de gaze sau balonare

Gazele excesive din zona abdomenului sau balonarea ar putea semnala o serie de afecțiuni digestive, precum și cancerul ovarian și de colon, conform Institutului Național de Diabet, Boli Digestive și de Rinichi, SUA.

Probleme intestinale

Dacă suferi de constipație, diaree sau diverse modificări ale scaunului care durează mai mult de câteva zile, atunci ar trebui să discuți cu medicul tău despre cancerul colorectal.

Dificultate la urinare

Un semn precoce al cancerului de prostată poate fi dificultatea de a urina sau imposibilitatea de a începe să urinezi în ciuda nevoii, potrivit Centrului de Tratare a Cancerului din America. La polul opus, dar tot caa un siptom care să te îngrijoreze ar putea fi greutatea de a opri fluxul de urină.

Probleme erectile

Pe măsură ce cancerul de prostată progresează, apare un semn comun în viața bărbaților: dificultatea de a obține sau de a menține o erecție în timpul actului sexual.

Oboseală

Somnolența ar putea anunța o multitudine de afecțiuni, sau poate fi doar cauza faptului că nu reușești să dormi șapte, până la opt ore, dintre cele recomandate.

Însă, multe tipuri de cancer pot provoca stări de oboseală, mai ales leucemia, doar că stările de oboseală în cazul cancerelor sunt ușor diferite, resimțite mai degrabă ca stări de slăbiciune extremă.

Febră

Potrivit reprezentanților Clinicii Cleveland, stările febrile frecvente pot fi semne ale leucemiei. Acest tip de cancer proliferează necontrolat celule sangvine anormale, și afectează abilitățile organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Unghii maro sau negre

O dungă, un punct maro sau negru sub unghie ar putea semnala un tip de melanom denumit melanom subungual, care este un tip de cancer de piele care apare sub unghii.

Citește și: Rolul testelor de screening în depistarea precoce a cancerului

Sursă: www.msn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân